Anthony Tu Shihua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anthony Tu Shihua
Født22. nov. 1919[1]Rediger på Wikidata
Mianyang
Død4. jan. 2017[1]Rediger på Wikidata (97 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1944–), katolsk biskop (1959–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (2001–)
  • biskop (1959–)
  • Bishop of the Catholic Patriotic Association Rediger på Wikidata
Utdannet vedFu Jen katolske universitet
NasjonalitetKina

Anthony Tu Shihua (født 22. november 1919 i Mianyang i provinsen Hubei i Kina, død 4. januar 2017 i Beijing[2]) var katolsk biskop av Hanyang i Hubei i Folkerepublikken Kina, og senere av Puqi også i Hubei, og viseformann for Den kinesiske patriotiske katolske forening.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Anthony Tu Shihua kom fra en kinesisk katolsk familie. Han studerte ved presteseminaret i Hankou fra 1931 til 1943, og deretter i Beijing. Han ble presteviet i april 1944.

Biskop uten pavelig mandat[rediger | rediger kilde]

Han ble bispeviet uten pavelig mandat 16. august 1959 biskop Joseph Li Daonan av Puqi som hovedkonsekrator. Han virket i flere år som biskop av Hanyang.

Hav var medlem av Den kinesiske patriotiske katolske forenings stående komite i 1962. Etter at kirkelig virksomhet så smått ble tillatt gjenopptatt etter ødeleggelsene under kulturrevolusjonen (1966-76), var han gjort til viseformann for Den kinesiske patriotiske katolske forenings nasjonale komite i 1980, 1986, 1992 og 1998.

Han trakk seg tilbake fra embedet som biskop av Henyang og ble i 1983 rektor for det nyåpnede nasjonale presteseminar i Beijing.

Etter at han i 1991 ble avløst som rektor av biskop Joseph Zong Huaide forble han i Beijing der han utførte andre oppgaver knyttet til et teologisk studiesenter. Bispedømmet Hanyang eksisterte ikke lenger i Den kinesiske patriotiske katolske forenings øyne, idet det inngikk i det nye bispedømme Wuhan – resultat av en større bispedømmesammenslåing.

I 2001 ble han biskop av Puqi i Hubei.

Han var opptatt av filosofi og talte flere språk flytende, skrev artikler og oversatte bøker. Han hadde under sin ledelse av presteudannelse lagt vegt på å lære kandidatene å «være patriotiske og elske kirken».[2]

Han var en hyppig bidragsyter til Den katolske kirke i Kina, et offisielt tidsskrift for de to regjeringsgodskjente katolske nasjonale styringsorganisasjoner. I tidsskriftets førsteutgave, som utkom i 1980, bidro biskop Tu med en artikkel med tittelen «Videreformidle Ånden i pakt med apostleenes trasisjonelle ånd, og styre den kinesiske katolske kirke uavhengig og automnomt» (ordbruk som i sin kontekst bekrefter dens atskillelse fra Pavestolens myndighetsutøvelse). Her drøftet han hvorden Kommisjonen for katolske kirkelige anliggender skulle arbeide. Dette var en kommisjon han var i ferd med å opprette.

Da han døde, var han fortsatt en av de biskoper som Pavestolen anså som illegitime. Flere andre biskoper i Kina var i denne kategort, men var i ettertid blitt anerkjent av paven. Ifølge medierapporter kan biskop Yu ha stått på listen over ulovlig ordinerte biskoper i Kina som pave Frans ville ta stilling til hvis omstendighetene skulle tilsi det.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID tushihua, besøkt 24. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Bishop Anthony Tu Shihua-obituary