Fu Jen katolske universitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
FJU Gate01.jpg
Grunnlagt1925
Beliggenhet Xinzhuang DistrictRediger på Wikidata
Studenter26 436
Ansatte1 942

Fu Jen katolske universitet
25°02′09″N 121°25′59″Ø

Fu Jen katolske universitet (kinesisk: 輔仁大學; Tongyong Pinyin: Fǔrén Dàsyué; Hanyu Pinyin: Fǔrén Dàxué; Wade-Giles: Fu-jen Ta-hsüeh; Zhuyin: ㄈㄨˇ ㄖㄣˊ ㄉㄚˋ ㄒㄩㄝˊ) er et katolsk universitet i Taiwan, men som opprinnelig lå i Běiping (Beijing), nord i den indre by. Det ble stiftet i 1925 i Beijing av benediktinere fra erkeabbediet St. Vincent (Latrobe i Pennsylvania i USA), og het da Fu Jen-akademiet. I 1926 ble navnet endret til Fu Jen katolske universitet.

Det var Vatikanet som tok initiativet til at et katolsk universitet skulle opprettes i Běiping, og pave Pius XI bidro også økonomisk og sørget for bidrag til universitetes bibliotek. Universitetes profil, slik den ble fastlagt ved grunnleggelsen, var å legge vekten på kina-orienterte fag snarere enn på europeiske/vestlige. Som kardinal van Rossum uttrykte det:

«Det er passende at den hellige Benedikts orden, som i middelalderen berget den latinske og greske kultur fra den sikre undergang, skulle grunnlegge et institutt for høyere kinastudier i Peking...»[1]
Kardinal Paul Shan-biblioteket, ett av fem biblioteker på campus.

I 1929 hadde universitetet tre fakulteter, for humaniora, naturvitenskapene og for pedagogikk. I 1933 ble administrasjonen overdratt fra benediktinerne til verbittene (S.V.D.).

I oktober 1949 ble Folkerepublikken Kina proklamert, og i 1952 ble universitetet lagt inn under det som ble Beijings pedagogiske universitet.

Fu Jen ble gjenopprettet i Taiwan, først med en skole i filosofi i 1961. I 1963 åpnet det sitt Hsinchuang-campus, nå under fellesledelse av kinesisk sekulærgeistlighet, verbitter, søstrene av Det hellige Kors, og jesuittene. Universiteter har nå ni fakulteter (humaniora, kunst, medisin, naturvitenskaper, fremmedspråk, menneskelig økologi, jus, samfunnsvitenskap og management), så vel som en skole for videreutdanning. Det har rundt 23 000 studenter.

Dens tverrnasjonale felles master-program "MGEM" ble rangert 19. globalt av Financial Times i 2020.[2] For tiden har universitetet blitt rangert som topp 300 av Times Higher Education Impact Ranking,[3] topp 100 i teologi og topp 500 innen humaniora og medisin av QS World University Rankings.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]