Jon Mostad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jon Mostad
Født21. apr. 1942[1]Rediger på Wikidata (81 år)
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Jon Mostad (født 21. april 1942) er en norsk komponist fra Fredrikstad. Han har skrevet en rekke verker, blant annet Amatørmusikk for klaver (1970), vokalverket Generalen (1972), Sang for orkester (1973), Bånsull (1975), Mot likevekt for orkester (1977–78) og Canon for blandet kor (1978), To skisser og et landskap for piano (1982), Hus for orkester (1985) og I Gamlebyen for skoleorkester (1987).

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Mostad var teologisk kandidat i 1965, og tok musikk mellomfag og pedagogisk seminar i 1969. Han tok diplomstudium i komposisjon ved Norges musikkhøgskole som ble avsluttet 1974 og hadde da Finn Mortensen som hovedlærer. En viktig inspirasjonskilde i studietiden på Musikkhøgskolen var også Olav Anton Thommessens private sonologi- og Mahlerseminarer. Han hadde også kortere kurs i studioarbeid ved NSEMHøvikodden (1975-76), EMS, Stockholm (1983). Han mottok Statens treårige arbeidsstipend for 1982-84.

Komposisjonsstil[rediger | rediger kilde]

I tidlige komposisjoner beveger Mostad seg fra en lineær-ekspresjonistisk stil til en klangorientert tenkemåte hvor både modernistisk og romantisk musikk er inspirasjonskilder. Fra rundt 1975 blir det klanglig-harmoniske oftest relatert til den harmoniske overtonerekka. Utover på 1980- og 1990-tallet blir dette kombinert med andre typer modale og friere teknikker, noen ganger slik at det blir glidende overganger mellom et «tolvtonelignende» klangbilde og et som nærmer seg harmoniske spektre. Samtidig har Mostad vært opptatt av mer og mindre utradisjonelle formløsninger, både i ensatsige og sykliske verk.

Mostad har skrevet både kammermusikk, inklusive solostykker for piano, gitar og orgel og noen elektroakustiske komposisjoner, men hovedtyngden i hans produksjon er orkestermusikk og vokalmusikk, særlig for kor. Det mest omfattende i hans produksjon, helaftensverket Were You There, When They Crucified my Lord? («Hvor var du da de korsfestet min Herre?») for blandet kor, resitasjon, sangsolister og orkester, kombinerer disse interesseområdene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Mostads musikk har blitt spilt blant annet av symfoniorkestrene i Oslo, Bergen og Trondheim og har vært framført på festspillene i Elverum og Bergen, Autunnale og Music Factory i Bergen og Dartington International Summer School i engelske Totnes i Devon. Han har flere ganger vært representert på Nordiske Musikkdager, og har vært spilt på radiostasjoner i Norden, Jugoslavia og England. Han har mottatt bestillinger fra blant annet Ny Musikk, NRK radio og TV, Ungdomssymfonikerne, Amsterdams Gitaartrio og Oslo Sinfonietta. Mostads «2 salmer» for blandet kor har etter innspillingen med Det norske solistkor blitt en gjenganger på konsertprogrammer i Japan, England og Norge.

Engasjement[rediger | rediger kilde]

Utenom komponeringen arbeidet Jon Mostad i videregående skole før han pensjonerte seg i 2006. Han har hatt tillitsverv i lokalt musikkliv (Fredrikstad) og i Ny Musikk, Norsk Komponistforening og TONO, og har på frivillig basis vært aktiv i forskjellig kristent arbeid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Musicalics, Musicalics komponist-ID 93578[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]