Hopp til innhold

Jason Bourne (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jason Bourne
Generell informasjon
TypeSpillefilm
GenreActionfilm, thriller, mysteriefilm, actionthriller
Utgivelsesår29. juli 2016
NasjonalitetUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPaul Greengrass
ManusChristopher Rouse, Paul Greengrass Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Matt Damon
MusikkDavid Buckley, John Powell Rediger dette på Wikidata
FotoBarry Ackroyd
KlippChristopher Rouse
Foran kamera
MedvirkendeMatt Damon,[1] Tommy Lee Jones,[2] Vincent Cassel,[2] Alicia Vikander,[2] Ato Essandoh,[2] Julia Stiles,[2] Riz Ahmed,[2] Vinzenz Kiefer,[3] Gregg Henry,[3] Bill Camp, Scott Shepherd Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapUniversal Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
UIP-Dunafilm[4]
Budsjett120 millioner dollar
Premiere(r)29. juli 2016 (USA, Canada, Bulgaria, Estland, Spania, Finland, Litauen, Latvia, Norge, Pakistan, Polen, Romania, Tyrkia, Vietnam)[5]
11. august 2016 (Tyskland)[6][7]
28. juli 2016 (Ungarn)[8]
FilmserieJason Bourne
Eksterne lenker

Jason Bourne er en amerikansk-tysk spillefilm regissert av Paul Greengrass med premiere 29. juli 2016.[9] Den er den femte filmen i serien om Jason Bourne med Matt Damon i tittelrollen, og oppfølgeren til The Bourne Ultimatum og The Bourne Legacy.

I hovedrollene er – foruten Damon – Julia Stiles, Alicia Vikander, Vincent Cassel og Tommy Lee Jones.[10]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Tolv år etter at han avslørte Operasjon Blackbriar og forsvant, har Jason Bourne endelig kommet seg fullstendig etter hukommelsestapet, og han har isolert seg fra resten av samfunnet. I Reykjavík samarbeider Nicky Parsons med en gruppe hackere ledet av Christian Dassault for å komme seg inn i CIA sin informasjon for å avsløre deres topp-hemmelige black ops-programmer. I løpet av denne prosessen oppdager Parsons også dokumentasjon om Bournes rekruttering til Treadstone, og hva slags rolle faren hans egentlig hadde i programmet. Hun reiser til Athen for å finne Bourne, og informere ham.

I Hellas møtes Parsons og Bourne, og de må unnslippe CIA-agenter som er sendt for å drepe dem. Men Parsons blir skutt av Asset, en leiemorder som også har et personlig hat mot Bourne, etter å ha blitt tatt til fange og utsatt for tortur som en utilsiktet konsekvens av Bournes eksponering av Operasjon Blackbriar. Før Parsons dør av skadene gir hun Bourne nøkkelen til et skap som inneholder hemmelig informasjon om CIA. På jakt etter svar om fortiden og familien sin, dekrypterer han Parsons filer og oppdager at faren Richard Webb var en CIA-analytiker involvert i grunnleggelsen av Treadstone-programmet. Bourne sporer etter hvert opp Malcolm Smith, en tidligere Treadstone-operatør i London.

Smith innrømmer at Richard Webb var med på å opprette Treadstone, men at han forsøkte å hindre dem fra å rekruttere Bourne. Senere ble Richard Webb myrdet av CIA i Beirut, slik at det skulle se ut som et terror-angrep - for å overtale Bourne til å bli medlem av Treadstone. CIA-direktør Robert Dewey (spilt av Tommy Lee Jones) skal etter planen delta ved en konferanse i Las Vegas som handler om personvern og rettigheter på Internett, sammen med blant andre Aaron Kalloor, administrerende direktør for en plattform på Internett som heter Deep Dream. Kalloor ble tidligere finansiert av CIA og Dewey i all hemmelighet, da bedriften hans ble opprettet. Dewey har til hensikt å bruke Deep Dream til masse-overvåkning av befolkningen, og han planlegger å få Kalloor myrdet når Kalloor planlegger å gå offentlig ut med alt han vet. Bourne forsøker å forhindre attentatet, og konfrontere Dewey.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film866789.html; FilmAffinity; besøksdato: 14. mai 2016; FilmAffinity-id: 866789.
  2. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt4196776/fullcredits; Internet Movie Database; besøksdato: 14. mai 2016; IMDb-ID: tt4196776.
  3. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  4. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID tt4196776, www.imdb.com, besøkt 14. mai 2016[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Kinopolis, verkets språk tysk, www.mathaeser.de, besøkt 21. juli 2016[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása, nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Offisielt nettsted
  10. ^ Imdb

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]