Hvem var Jason Bourne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvem var Jason Bourne
orig. The Bourne Identity
Forfatter(e)Robert Ludlum
SpråkEngelsk
SjangerThriller, spionroman
UtgittFebruar 1980
ForlagRichard Marek

Hvem var Jason Bourne (orig. The Bourne Identity) er den første boken i Robert Ludlums trilogi om «Jason Bourne», etterfulgt av Gåten Jason Bourne og senere Jason Bournes ultimatum. Romanen ble utgitt av Random House i 1980. Eric Van Lustbader skrev i 2004 en oppfølger til trilogien med tittelen The Bourne Legacy.

Boken ble filmatisert i 2002, med skuespilleren Matt Damon i rollen som Jason Bourne. Filmens norske tittel var Hvem var Jason Bourne, og hadde norgespremiere 13. september 2002.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien åpner med en skyte-episode på en båt i Middelhavet. En mann havner i vannet før hele båten eksploderer, og mannen blir senere plukket opp av en fiskebåt. Mannen har hukommelsestap, tilsynelatende som resultat av en hodeskade, men opplever uregelmessige tilbakeblikk til fortiden. Det eneste sikre beviset for hans tidligere liv er informasjon som han kan bruke for å få tilgang til en bankkonto i Zürich.

Etter å ha blitt pleiet tilbake til helse av en lokal doktor, reiser mannen til Zürich for å få tilgang til bankkontoen, hvor en bank-ansatt kjenner ham igjen. Mannen oppdager at han heter "Jason Charles Bourne" og at han har forhold til en organisasjon som kalles for Treadstone Seventy-One Corporation, og at hans bank-konto inneholder 7,5 millioner sveitsiske franc. Ved banken, og senere ved et hotell, forsøker noen å drepe Bourne. Men han tar en annen hotell-gjest, en kanadisk økonom som heter Marie St. Jacques, som gissel for å unnslippe.

De reiser videre til Paris for å finne flere ledetråder om Bournes fortid. I Paris oppdager Bourne at angripernes leder kan være "Carlos" som blir beskrevet som en farlig terrorist, ansvarlig for mange drap i en rekke land. Bourne begynner å ta opp jakten på Carlos, samtidig som han forsøker å finne ut mer om hans egen fortid. I mellomtiden blir han og St. Jacques etter hvert forelsket. I Paris forsøker Bourne å overbevise en fransk general ved navn Villiers om å hjelpe ham. Bourne innser at kone til Villiers egentlig var en dobbeltagent for Carlos. Når generalen får vite om dette, dreper han sin kone. Men Bourne tar på seg skylden for dette, og lurer Carlos til å følge etter ham til USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Release dates for The Bourne Identity (2002)». IMDB. Besøkt 2. oktober 2007.