Hopp til innhold

Jason Bourne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jason Bourne er en figur fra en romanserie skrevet av Robert Ludlum, og senere Eric Van Lustbader som tar opp tråden der Ludlum forlot den. Han opptrådte for første gang i boken Hvem var Jason Bourne (1980). Denne boken ble omgjort både til TV-film i 1988 og en film ved samme navn i 2002. Figuren har siden den gang opptrådt i flere romaner og filmer.

I romanene[rediger | rediger kilde]

  • Ekte navn: David Webb
  • Også kjent som: Delta (1), Jason Bourne, Cain

Jason Bourne har en lang og mystisk fortid. Hans virkelige navn er David Webb, og han jobbet i utenrikstjenesten, spesielt i Det fjerne østen. Før hendelsene i Hvem var Jason Bourne hadde han en kone ved navn Dao og to barn, Joshua og Alyssa. De bodde i Kambodsja, nærmere bestemt i Phnom Penh. Under Vietnamkrigen fløy et bombefly over Kambodsja og slapp to bomber nær Mekongelven. Bombene tok livet av Bournes kone og to barn. På grunn av Kambosjas nøytralitet i krigen ville ingen land ta på seg ansvaret for hendelsen. Siden han ikke hadde noe igjen, reiste Bourne til Saigon og trente for å bli med i den topphemmelige troppen ved navn Medusa. Det var da han fikk kodenavnet Delta.

I filmene[rediger | rediger kilde]

I filmene er figuren Jason Bourne (spilt av Matt Damon) mye enklere (og ifølge enkelte ugjenkjennelig) enn figuren fra romanene. Han var en leiemorder for CIA som var på jobb da han plutselig fikk et anfall av samvittighet. Han mislyktes med oppdraget og ble skutt flere ganger i ryggen da han forsøkte å rømme. I likhet med romanene ble han etterlatt som død i Middelhavet, og han våknet uten hukommelse. Mot slutten av Gåten Jason Bourne får han vite at hans virkelige navn er David Webb, og at han ble født den 15. april 1971 i Nixa i Missouri. I filmene snakker han flytende fransk, russisk, nederlandsk, tysk, spansk, italiensk, og engelsk, i motsetning til i romanene, der han snakker fransk og «østlige dialekter».