Hopp til innhold

Jason Bournes ultimatum (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jason Bournes ultimatum
orig. The Bourne Ultimatum
Generell informasjon
Utgivelsesår3. august 2007 (USA)
16. august 2007 (UK)
14. september 2007 (NOR)
Prod.landUSA
Lengde111 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegiPaul Greengrass
ProdusentPatrick Crowley
Frank Marshall,
Paul L. Sandberg
Doug Liman
ManusforfatterRoman:
Robert Ludlum
Filmhistorie:
Tony Gilroy
Manus:
Tony Gilroy og
Scott Z. Burns og
George Nolfi
Tom Stoppard (ikke kreditert)
MusikkJohn Powell
SjeffotografOliver Wood
KlippChristopher Rouse
Foran kamera
MedvirkendeMatt Damon
Julia Stiles
David Strathairn
Scott Glenn
Paddy Considine
Edgar Ramirez
Albert Finney
Joan Allen
Annen informasjon
Budsjett110 millioner USD
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jason Bournes ultimatum er en film fra 2007, løst basert på Robert Ludlums roman Jason Bournes ultimatum. Filmen er en oppfølger til filmene Hvem var Jason Bourne og Gåten Jason Bourne. Filmen hadde norgespremiere den 14. september 2007. Matt Damon returnerte i hovedrollen som Jason Bourne, Paul Greengrass er regissør og Tony Gilroy (som skrev manus til de to første filmene) skrev manus sammen med Tom Stoppard.

Jason Bournes ultimatum er tredje film i rekken om Jason Bourne, og Matt Damon gjentar sin hovedrolle fra de to første filmene. Filmen ble produsert av Universal Pictures og hadde norgespremiere den 14. september 2007, og den 3. august i USA.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner der Gåten Jason Bourne sluttet, med en skadet Jason Bourne som stikker av fra Moskvas politistyrker. Han blir trengt opp i et hjørne i det han bryter seg inn på en medisinsk klinikk for å behandle skadene sine, men slår ned politimennene og stikker av.

Seks uker senere reiser Bourne til Paris for å fortelle Maries bror om at hun er død. På veien leser han en artikkel i The Guardian der journalisten Simon Ross beskriver Jason Bourne som en CIA-agent. Bourne avtaler å møte Ross i LondonWaterloo stasjon. Ross er imidlertid overvåket av CIA på grunn av at han nevnte ordet «Blackbriar» i en telefonsamtale med redaktøren sin. På stasjonen ser Bourne CIA-agentene, og greier å plante en mobiltelefon på Ross og ringe ham for å fortelle ham hvordan han skal riste av seg agentene. CIA beordrer imidlertid en leiemorder om å ta livet av Ross og hans kilde. De kjenner igjen Bourne på et overvåkningskamera, og antar at han er Ross' kilde. Bourne råder Ross om å være i skjul, men Ross får panikk og avslører seg selv. Leiemorderen tar livet av ham, og i det påfølgende kaoset stjeler Bourne Ross' notater fra liket. Notatene avslører at kilden virkelig er Ross Daniels, CIAs sjef i Madrid.

CIA-direktør Pamela Landy bringes inn for å hjelpe til i jakten på Bourne. Med hennes hjelp finner de ut at Daniels var kilden. De sender et lag til kontoret hans, men Bourne kommer dit først og bekjemper CIA-laget i det de dukker opp. Mens de er der kommer Nicky Parsons. Nicky forteller at Daniels stakk av til Tanger, og hjelper ham å stikke av. I Tanger forstår det at CIA har sendt leiemorderen Desh etter Daniels. Nicky bruker sin offisielle tilgang til å sende en beskjed til Desh, der hun sier at han skal møte henne for å få en ny telefon. Dette gjør at Bourne kan følge etter Desh til hans mål. CIA forstår at Nicky har forrådt dem, beordrer han Desh til å ta livet av Nicky og Bourne etter at han har tatt seg av Daniels.

Bourne følger etter Desh, men greier ikke å unngå at Daniels dør. Når Desh kommer etter Nicky, løper Bourne fra politiet i Tanger og slåss mot Desh, og vinner til slutt ved å kvele ham med et håndkle. Bourne undersøker Daniels papirer og finner adressen til CIAs understasjon i New York. Mens Bourne reiser til USA må Nicky skjule seg. I New York ringer Bourne til CIA mens han observerer dem fra over gaten. Slutten i Gåten Jason Bourne gjentas, de forteller ham at han egentlig heter David Webb, og at han ble født 15. april 1971.

Bourne reiser til CIAs kontorer, men blir oppholdt av en biljakt. På CIAs kontorer møter han en lege som hjelper ham å huske. Han forteller imidlertid CIA at han ikke lenger ønsker å være Bourne, eller å han noe mer med CIA å gjøre.

Noen få dager senere er Nicky i skjul og ser på en nyhetssending der de utro tjenerne i CIA blir arrestert. CIAs direktør Erza Kramer må på høring i senatet etter at hennes ansatte David Webb (også kjent som Jason Bourne) ramlet i en elv, mens liket aldri ble funnet. Nicky smiler forstående, og i en flashback får vi se Bourne komme til live i elven og svømme i sikkerhet.

Rollelliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle Merknad
Matt Damon Jason Bourne (Captain David Webb) en leiemorder med hukommelsestap, hovedrolle
David Strathairn Noah Vosen en CIA-direktør, og sjef for operation Blackbriar, en omdøpt og oppdatert operation Treadstone
Joan Allen Pamela Landy en CIA-direktør som arbeider med Vosen for å finne og fange Bourne
Julia Stiles Nicky Parsons tidligere Bournes kontakt i Paris, men flyttet til Madrid etter at hun ikke greide å fange Bourne i Berlin og Russland
Paddy Considine Simon Ross en britisk journalist som har avslørt hemmelighetene rundt opprettelsen av Treadstone
Albert Finney Dr. Albert Hirsch CIAs spesialist som hjelper Bourne å huske sin fortid
Scott Glenn Ezra Kramer CIAs direktør
Colin Stinton Neal Daniels CIAs sjef i Madrid
Joey Ansah Desh Bouksani en leiemorder i Tanger
Edgar Ramirez Paz en leiemorder i Napoli
Corey Johnson Wills medlem av Operation Blackbriar
Sam Dang Raymond Sykes Kommandør i CIAs gren i New York

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Jason Bournes ultimatum ble spilt inn flere steder, blant annet i New York, Marokko, Spania, Frankrike, Tyskland og Storbritannia.[1] Innspillingen av filmen begynte den 1. august 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Bourne Ultimatum». Universal Studios. Arkivert fra originalen 20. juni 2010. Besøkt 4. april 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]