Hvem var Jason Bourne (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvem var Jason Bourne
orig. The Bourne Identity
Generell informasjon
Utgivelsesår14. juni 2002 (USA)
Prod.landUSA
Lengde119 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiDoug Liman
ProdusentRobert Ludlum
Doug Liman
Frank Marshall
ManusforfatterRobert Ludlum (forfatter)
Tony Gilroy (manus)
MusikkJohn Powell
Foran kamera
MedvirkendeMatt Damon
Franka Potente
Chris Cooper
Brian Cox
Clive Owen
Julia Stiles
Annen informasjon
Budsjett$60 millioner
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Hvem var Jason Bourne (orig.tittel: The Bourne Identity) er en film fra 2002, basert på boken ved samme navn av Robert Ludlum. Filmen er løst basert på boken, og gjort om til filmmanus av Tony Gilroy. I 2004 kom oppfølgeren Gåten Jason Bourne (orig.tittel: The Bourne Supremacy). The Bourne Identity ble filmatisert første gang i 1988.

Handling[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å oppdatere politikken og teknologien, gjør filmen handlingen mer strømlinjeformet enn den i romanen, spesielt ved å fjerne all handling rundt personen Carlos.

Filmen begynner med at kroppen til Jason Bourne, som har to kulehull i ryggen, flyter i Middelhavet. Han blir plukket opp av en fransk fiskebåt og hjulpet med å få igjen styrken. Bourne husker imidlertid ikke hvem han er, og han vet ingenting om fortiden sin. Et av mannskapet på fiskebåten finner en beskjed som er kirurgisk implementert i kroppen til Bourne mens han gir ham førstehjelp. Beskjeden inneholder detaljer om en sveitsisk bankkonto. Da båten kommer til havn reiser Bourne til Zürich for å finne ut om sin fortid, forhåpentlig fra det som skjuler seg i den mystiske bankkontoen.

I banken oppdager Bourne at han blir forfulgt av politiet, og han greier å riste dem av seg ved å gå inn i den amerikanske ambassaden. Ute av ambassaden møter han Marie Helena Kreytz, en sveitsisk-tysk jente med bohemaktig livsstil og pengeproblemer. Han betaler henne 20 000 dollar for å kjøre ham til Paris. I Paris fortsetter han jakten på sin identitet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Jason Bourne Matt Damon
Marie Helena Kreutz Franka Potente
Alexander Conklin Chris Cooper
Ward Abbott Brian Cox
Nicolette 'Nicky' Parsons Julia Stiles
Professoren Clive Owen
Nykwana Wombosi Adewale Akinnuoye-Agbaje
Danny Zorn Gabriel Mann

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]