Hopp til innhold

Jaroslavl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jaroslavl

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
OblastJaroslavl
Ligger vedVolga
Kotorosl
Grunnlagt1010 (Julian)
Postnummer150000–150066
Retningsnummer4852
Areal205,8 km²
Befolkning570 824 (2023)
Bef.tetthet2 773,68 innb./km²
Høyde o.h.100 meter
Nettsidecity-yaroslavl.ru/
Kart
Jaroslavl
57°37′00″N 39°51′00″Ø

Jaroslavl (russisk: Ярославль) er en by i det sentrale Russland, og administrativt senter i Jaroslavl oblast. Byen strekker seg rundt 30 km langs elva Volga, ved samløpet med elva Kotorosl, rundt 280 kilometer nord for Moskva. Innbyggertall: 613 088 (folketelling 2002).

Det gamle sentrumsområdet ble i 2005 tatt med på UNESCOs verdensarvliste. Byen inngår i den gyldne ring i Russland, som er en rekke middelalderbyer nord og øst for Moskva som er populære blant turister.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før Jaroslavl lå det vikingsteder som Timerevo på stedet fra 700- og 800-tallet av. Byen skal ha blitt grunnlagt i 1010 som en utpost for Fyrstedømmet Rostov Velikij, og den ble første gang nevnt i historiske dokumenter i 1071. Byen var hovedstad i et uavhengig fyrstedømme fra 1218, som ble innlemmet i Storfyrstedømmet Moskva i 1463. På 1600-tallet var den Russlands nest største by, og for en periode (under den polske okkupasjonen av Moskva i 1612), landets de facto hovedstad.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Med unntak av Spaso-Preobrazjenskij'-klosteret så er de eldste kirkene i byen fra 1600-tallet, og tilhører den såkalte Jaroslavl-typen (bygget i rød tegl, med iøynefallende fliselagte eksteriører). Nikolai Nadein- og Profeten Elias-kirkene har noen av de mest imponerende freskene på hele Russlands gyldne ring.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Jaroslavl har mange institusjoner for høyere utdanning, så som Demidov-universitetet, polyteknisk universitet, Usjinskij pedagogiske universitet, medisinsk akademi, internasjonalt økonomisk universitet og universitet for nye teknologier (MUBINT).

Militære institusjoner omfatter en militær finansiell høyskole og høyskole for anti-fly missiler.

Transport[rediger | rediger kilde]

Jaroslavl ligger ved krysningspunktet til flere hovedveier, jernbaner og vannveier. Det ligger en større elvehavn ved Volga.

Byen har et godt utviklet nettverk for kollektivtransport, slik som busser, trolleybusser og trikkelinjer. Tunosjna lufthavn, en tidligere flybase fra den kalde krigen, ligger rundt 10 km øst for byen.

Det ligger en jernbanebru og to veibruer over Volga i byen. Den andre veibrua ble satt i drift i oktober 2006.

Det er to større jernbanestasjoner for passasjerer: Jaroslavl-Glavnij og Jaroslavl-Moskovskij. Elektriske skytteltog går til Danilov, Rostov, Aleksandrov, Nerekhta og Kostroma. Dieseldrevne skytteltog går til Rybinsk og Ivanovo. Mange langdistansetog går også innom Jaroslavl.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Viktige næringslivsgrener er maskinbygging, skipsbygging, elektroteknikk, kjemisk industri og petrokjemisk industri, samt lett- og tekstilindustri. Det produseres blant annet bildekk og andre gummiprodukter, kautsjuk, dieselmotorer, industriell sot, lakk og maling, byggematerialer, sko, bøker og næringsmidler i byen.

Jaroslavl Levtsovo flybase ligger rundt 15 km nordøst for byen.

Kultur[rediger | rediger kilde]

I Jaroslavl ligger Volkovteateret (bygget i 1750), Russlands eldste teater.

Byen har mange russisk-ortodokse kirker, en kirke for russiske gammeltroende, en baptistkirke, en luthersk kirke, en moske og en synagoge.

FC Sjinnik Jaroslavl er en fotballklubb basert i Jaroslavl. Den spilte i den russiske eliteserien frem til 2006 og spiller nå i russisk førstedivision. I byen finnes også ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl som ble russisk mester i 1996/1997, 2001/2002 og 2002/2003. Hele laget med støtteapparat ble drept i en flyulykke i 2011.

Kjente personer fra Jaroslavl[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]