Komis urskoger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Komis urskoger
UNESCO logo.svg   UNESCOs verdensarv   Welterbe.svg
Four herous01.JPG
LandRussland Russland
StedKomi
Innskrevet1995
Kriterium VII, IX
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 719
Komis urskoger ligger i Europeisk Russland
Komis urskoger
Komis urskoger (Europeisk Russland)

Komis urskoger er et av UNESCOs naturlige verdensarvsteder, beliggende i de nordlige Uralfjellene i republikken Komi i Russland.

Området har et areal 32 800 km², og inneholder en av de største massene av intakte boreale barskoger som er igjen i Europa, samt slette- og fjelltundra og våtmarksområder.[1]

Russiske myndigheter vernet området allerede i 1960-årene, og det var også det første av de naturlige russiske områdene som ble føyet til UNESCOs verdensarvliste. Som jomfruelig mark gir skogene uvurderlig informasjon om de naturlige prosessene som avgjør det biologiske mangfoldet i taigaens økosystem.

Komis urskoger omfatter kjerneområdet Petsjora-Ilytsj naturreservat og buffersonen Jugyd Va nasjonalpark, og strekker seg over mer enn 300 kilometer langs de vestlige skråningene av de subpolare, nordlige Uralfjellene; fjell som har en stor innflytelse på det lokale klimaet. En distinkt grense, som deler den typisk sibirske floraen i de østlige hellingene og europeiske arter og planteformer som er etablert på Urals fuktige vestlige side, følger fjelltoppene. På enkelte steder utgjør denne grensen kompliserte mosaikker av flora. Den store, nordlige elva Petsjora har sitt opphav i fjellene her.

Gran- og furutrær er de viktigste treslagene. Den nordligste utbredelsen til sibirfuru finnes her. Området er hjem for mer enn 40 pattedyrarter, inkludert brunbjørn, sobel og elg; 204 fuglearter, inkludert russiske rødlistede fugler som havørn og fiskeørn samt 16 fiskearter, blant annet arktisk harr.

Det foreligger planer om å utvide Jugyd Va nasjonalpark til også å omfatte skogen i den øvre delen av elva Ilytsjs nedbørfelt. Samtidig har de føderale myndighetene svekket beskyttelsesordningen for naturreservater for å muliggjøre storskala turisme. Det utøves også press for å starte gullgruvedrift innenfor verdensarvområdets grenser.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Virgin Komi Forests». Greenpeace Russia (engelsk). Besøkt 18. juli 2017. 
  2. ^ Centre, UNESCO World Heritage. «UNESCO World Heritage Centre - State of Conservation (SOC 2012) Virgin Komi Forests (Russian Federation)». whc.unesco.org (engelsk). Besøkt 19. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]