Suzdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Euthymiusklosteret med katedral og klokketårn
Antipius- og Lazaruskirkene i Suzdal

Suzdal (russisk: Су́здаль) er en by i Vladimir oblast i Russland. Den ligger ved elva Kamenka (ei sideelv til Nerl), rundt 30 km nord for Vladimir. Innbyggertall: 11 357 (folketelling 2002), 12 063 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen nevnes første gang i historiske dokumenter i 1024, men den er sannsynligvis eldre enn det. I mange århundrer var den hovedstad for flere russiske fyrstedømmer.

Etter at byens politiske betydning gikk tilbake, vokste dens betydning som et religiøst senter, med flere klostre og et bemerkelsesverdig antall kirker i forhold til innbyggertallet. På et tidspunkt hadde byen førti kirker på fire hundre familier.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

I dag er byen et viktig turistsenter, med mange fine eksempler på gammel russisk arkitektur, hovedsakelig i form av klostre og kirker. Byen er en del av den russiske turistruten Den gyldne ring. Når man går gjennom byen kan man få inntrykk av at hver tredje bygning er en kirke.

Selv om byen har over ti tusen innbyggere, så har Suzdal bibeholdt utseendet og følelsen av å være i en liten landsby, med bekker og enger overalt, og høns og husdyr er et vanlig syn i byens gater, hvorav noen ikke er asfaltert. Denne blandingen av praktfull middelalderarkitektur og et landlig miljø gir Suzdal en malerisk sjarm, og om sommeren er kunstnere og staffelier et vanlig syn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Pokrovskij-klosteret i Suzdal

Koordinater: 56°25′N 40°27′Ø