Aleksandrov (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aleksandrovs byvåpen
Aleksandrovskaja sloboda

Aleksandrov (russisk: Алекса́ндров) er en by i Vladimir oblast i Russland. Den ligger, rundt 110 km nordvest for Vladimir og 100 km nordøst for Moskva. Innbyggertall: 64 000 (est. 2005), 64 824 (folketelling 2002), 68 220 (folketelling 1989).

Byen utgjør en av byene i turistruten Den gyldne ring i Russland med historiske severdigheter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bosetningen ble grunnlagt på 1300-tallet, og fikk byrettigheter i 1778.

På begynnelsen av 1500-tallet bygde Fyrst Vasilij III et lite jaktslott om til fyrsteresidens. Aleksandrov var Russlands fungerende hovedstad i tre måneder (desember 1564 til februar 1565) under Tsar Ivan den grusomme, til han gikk med på å returnere sitt hoff og relikviene fra Moskva som han hadde tatt med seg. Ivan gikk med på å returnere etter at kirken ga han tillatelse til å grunnlegge opritsjnina. Aleksandrov har også senere hatt betydning som midlertidig oppholdssted for tsarene.

Palasskomplekset i Aleksandrovskaja Sloboda, med tallrike kirker som Treenighetskirken, Himmelfartskirken og Korskirken, er ennå i dag severdigheter. Det inneholder også tallrike gjenstander knyttet til Ivan den grusomme, bl.a. hans elfenbenstrone. Anlegget er i dag et nonnekloster.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 56°21′N 38°49′Ø

RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.