Jurjev-Polskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kreml i Jurjev-Polskij
Georgskatedralen

Jurjev-Polskij (russisk: Ю́рьев-По́льский) er en by i Vladimir oblast i Russland. Den ligger ved det øvre løpet til elva Koloksja (ei sideelv til Kljazma, rundt 60 km nordvest of Vladimir. Innbyggertall: 19 906 (folketelling 2002), 22 247 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Jurjev-Polskij ble grunnlagt av Jurij Dolgorukij i 1152. Første del av navnet er fra Jurijs skytshelgen, Sankt Georg. Andre del av navnet kommer av ordet polskij som betyr «på markene» (se Opolje for detaljer). Denne spesifiseringen var nødvendig for å skille byen fra den tidligere bygde festningen Jurjev (nå Tartu), som lå i skogene i det nåværende Estland.

Etter Vsevolod IIIs død i 1212 ble byen tildelt en av hans yngste sønner, Svjatoslav. Det var han som personlig tegnet byens viktigste landemerke, Georgskatedralen (1230–1234). Den var den siste før-mongolske bygningen i Russland, og hadde en rikhet i steinskulpturer som ikke hadde vært sett tidligere, og den var også modell for de første steinkirkene i Moskvas Kreml. På 1460-tallet kollapset katedralens kuppel, og begravde de fleste av de unike skulpturene som hadde prydet katedralens vegger. Kuppelen ble i 1471 slurvete restaurert av en velkjent håndverker fra Moskva, Vasilij Jermolin.

Det store slaget ved Lipitsa ble utkjempet i nærheten av byen i 1216. I 1238 ble Jurjev ødelagt av mongolene. Et århundre senere ble den innlemmet i Storfyrstedømmet Moskva. Det viktigste fortidsminnet fra den moskovittiske perioden er det befestede klosteret til Erkeengelen Mikael, opprinnelig grunnlagt på 1200-tallet og som inneholder flere bygninger fra 1600- og 1700-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Jurjev-Polskijs byvåpen

Koordinater: 56°30′N 39°41′Ø