Dødslekene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Hunger Games»)
For filmen se: The Hunger Games (film)
Dødslekene
orig. The Hunger Games
Forfatter(e)Suzanne Collins
SpråkStandard engelsk
SjangerEventyr, science fiction
Utgitt2008

Dødslekene (engelsk originaltittel: The Hunger Games) er en trilogi skrevet av den amerikanske forfatteren Suzanne Collins. Den første boken heter Dødslekene, den andre Opp i flammer (Catching Fire) og den tredje Fugl Føniks (Mockingjay). Suzanne Collins’ bestselgende roman har solgt mer enn tre millioner trykte eksemplarer bare i USA.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Hver av de tre bøkene i trilogien har 27 kapitler; de er delt inn i tre seksjoner med ni kapitler i hver. Collins sier at dette formatet kommer fra hennes dramatikerbakgrunn, hvor hun lærte å skrive i tre akter. Hennes forrige serie, The Underland Chronicles, ble skrevet på samme måte, ettersom Collins har uttalt at hun er «veldig komfortabel» med denne strukturen. Hun ser hver gruppe à ni kapitler som en egen del av historien, og sier at hun fortsatt kaller inndelingene «akt-pauser».[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Trilogien Dødslekene foregår i en uidentifisert framtid, etter ødeleggelsen av Nord-Amerika, i en nasjon kjent som «Panem». Panem har en svært rik hovedstad, Capitol, som ligger et sted i Rocky Mountains, og tretten omliggende fattige distrikter, som forsørger Capitols behov. Som straff for et tidligere opprør mot Capitol, der det trettende distriktet angivelig ble ødelagt, blir realityprogrammet «Dødslekene» opprettet og avholdt hvert år siden. I programmet blir en gutt og en jente på mellom tolv og atten år, fra hvert av de resterende tolv distriktene, valgt ut gjennom et lotteri og tvunget til å delta. De kan også melde seg frivillig. Deltakerne må kjempe til døden på en utendørs arena inntil bare én (i den første boken ble det to vinnere) står levende igjen. Programmet blir vist direkte på TV, og vinneren og hans/hennes distrikt belønnes.

Handling[rediger | rediger kilde]

Dødslekene[rediger | rediger kilde]

Boka følger sekstenåringen Katniss Everdeen, ei jente fra Distrikt 12 som melder seg frivillig som tributt til de 74. Dødslekene i stedet for sin lillesøster Primrose. Den andre tributten fra Distrikt 12 er Peeta Mellark, en gutt som har elsket Katniss fra første gang han så henne. Katniss og Peeta vinner dødslekene etter å ha narret spillederne og vender hjem som seierherrer. For å dekke over at de lurte Capitol later Katniss som om hun gjorde det hun gjorde av kjærlighet til Peeta.

Opp i flammer[rediger | rediger kilde]

Katniss får vite at Capitol ikke har tilgitt henne for handlingene hennes i Dødslekene, som startet en kjedereaksjon med opprør i distriktene. I neste års Dødsleker, en jubileumsutgave kalt Kvartsekelspillet, blir hun og Peeta tvunget til å delta for andre gang med andre tidligere vinnere. De slår seg sammen med enkelte av de andre tributtene og klarer å ødelegge arenaen og unnslippe Lekene. Katniss blir transportert til Distrikt 13, et distrikt som offisielt ikke eksisterer, men Peeta blir fanget av Capitol, og Distrikt 12 blir ødelagt.

Fugl Føniks[rediger | rediger kilde]

Katniss, som nå er flyktning i Distrikt 13, krever rett til å drepe president Snow. Peeta og de andre som ble tatt til fange av Capitol blir reddet av en gruppe der blant annet Gale deltar, mens Peetas hukommelse har blitt «kapret» ved bruk av en sporingsgift, noe som får ham til å hate og forsøke å drepe Katniss. Etter hvert drar en militæravdeling med blant annet Katniss, Gale, og en mer rolig Peeta til Capitol for å myrde president Snow. Før Katniss når ham, blir hennes lillesøster Prim drept i et bombeangrep. Snow forteller senere Katniss at Coin, presidenten i Distrikt 13, sto bak bombingen. Under Snows henrettelse skyter Katniss Coin, og senere blir også Snow funnet død, trolig kvalt av sitt eget blod. Katniss får et sammenbrudd og prøver å begå selvmord mens hun er i isolat. Katniss, Peeta, og Haymitch drar tilbake til Distrikt 12, og Katniss begynner til slutt å komme seg. I epilogen blir det avslørt at Katniss og Peeta er gift og har to barn, en jente og en gutt.

Viktige personer[rediger | rediger kilde]

Katniss Everdeen[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen og fortelleren i serien, som kjemper i Dødslekene i hver av de to første bøkene, og stiller Capitol i et dårlig lys. Tidlig ansvar for familien ettersom at faren døde i en gruveeksplosjon som satte moren til Katniss i en slags form for sjokk, som gjorde at hun ikke var i stand til og gjøre særlig stort. Gale Hawthorne (også kjent som Storm i den norske utgaven av boken) møtte Katniss i skogen under en jaktsesjon, og de knyttet et bånd som deretter ble et sterkt vennskap. Vanskelige livsforhold har gjort henne hard, så hun viser sjelden følelser og er skeptisk mot fremmede. I tredje bok blir hun "spottekråken", distriktenes ansikt utad i opprøret mot Capitol. Katniss er veldig flink med pil og bue. Hun blir til slutt forelsket i Peeta, men innser ikke hennes kjærlighet for ham før i siste bok.

Peeta Mellark[rediger | rediger kilde]

Den mannlige tributten fra Distrikt 12, som har vært hemmelig forelsket i Katniss siden de var barn. Bakersønn med både fysisk styrke og kunstneriske evner. Etter fryktbehandlingen i Fugl Føniks ser han en stund på Katniss som en fiende, ellers er kjærligheten han føler tydelig gjennom hele serien. Peeta er en fredselsker som klarer å se en sak fra flere sider. Når Katniss roter det opp under intervjuer og den slags klarer alltid Peeta med sine kommentarer å dra seg på rett spor igjen.[klargjør]

Haymitch Abernathy[rediger | rediger kilde]

Katniss' og Peetas alkoholiserte venn og mentor i Dødslekene. Han vant de 50. Dødslekene og var den eneste gjenlevende vinneren fra Distrikt 12 før Katniss og Peeta. Haymitch' yngre bror og kjæreste ble drept to uker etter at han vant Dødslekene, hvilket har gjort han til en bitter skikkelse i bøkene. Han skildres ofte som en sliten, alkoholisert mann som ofte slenger spydige kommentarer. Dødslekene han kjempet i var det andre Fjerdelsspillet, og den gangen måtte hvert distrikt sende ut dobbelt så mange tributter.

Gale Hawthorne (Storm Hawthorne)[rediger | rediger kilde]

Katniss' to år eldre bestevenn og jaktkamerat. Han mistet faren sin i den samme gruveeksplosjonen som drepte Katniss' far, og som henne forsørger han sin familie alene. Gale er romantisk sterkt knyttet til Katniss, men hun ser på ham som en venn. Et sterkt hat til Capitol gjør ham til en kompromissløs kriger, dette blir særlig tydelig i siste bok. Gale har to yngre brødre, Rory og Vick, og en yngre søster, Posy. Han er veldig flink med snarer, og ganske erfaren med pil og bue. Gale blir i tredje boken på slutten sendt til distrikt 2 for å gjøre diverse oppdrag.

Effie Trinket[rediger | rediger kilde]

Effie er fra Capitol og er kjent for hennes fargerike klesvalg. Hun er også eskorten til Katniss og Peeta under lekene og i andre anledninger.

Cinna[rediger | rediger kilde]

Katniss' stylist i begge Dødslekene hun deltar i, både 74 og 75. Han oppmuntrer henne til å bli et symbol på opprøret og designer klesplagg som understreker dette. Han er fra Capitol, men har ikke deres overdrevne klesstil og sminke. Cinna blir drept av fredsvoktere rett før Katniss skal ut på arenaen til det tredje Kvartsekelspillet.

President Snow[rediger | rediger kilde]

Hovedmotstanderen i serien og Panems president. Har en forkjærlighet for hvite roser og lukter blod. Etter Katniss og Peetas opprørske handlinger i slutten av de 74. Dødslekene krever han at de fortsetter å framstå som et par.

Primrose Everdeen[rediger | rediger kilde]

Katniss' 12 år gamle søster, ofte bare kalt Prim. Ble trukket ut som tributt i Dødslekene, men Katniss tok hennes plass. Prim er et omsorgsfullt barn som alle elsker, og hun hjelper ofte moren med å helbrede de syke. Prim har en geit og en katt, Lady og Soleie. I den tredje boken da de var i Capitol ble mange barn skadet og Prim gikk for og hjelpe dem, men akkurat da eksploderer bomber rundt dem og Prim dør bare 14 år gammel.

Filmatisering - The Hunger Games[rediger | rediger kilde]

Dødslekene ble filmatisert i 2011, utgitt av Lionsgate og kom på kino 23. mars 2012. The Hunger Games – Dødslekene, blir regissert av Gary Ross og produsert av Nina Jacobsons Color Force i samarbeid med produsent Jon Kilik.

Figurer i filmen

Norsk filmdistributør er Nordisk Film Distribusjon AS.

Filmen fikk 11-års aldersgrense i Norge, og den frarådes barn under 11 år på grunn av sterke scener.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Collins, Suzanne. Interview. «Similarities To Underland» (Video). Scholastic Canada.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mørk, Kjersti Lersbryggen. «"Når barn får lov til å leke absolutt makt" : barnestemmens kår i Dødslekene og Barneregjeringen». Bøygen; nr 3, 2013, side 64-70

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]