Tolken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tolken
orig. The Interpreter.
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 8. april 2005
Prod.landUSA USA
Lengde128 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørSydney Pollack
ProdusentTim Bevan
Eric Fellner
Kevin Misher
ManusforfatterMartin Stellman
Steven Zaillian
MusikkJames Newton Howard
Foran kamera
MedvirkendeNicole Kidman
Sean Penn
Catherine Keener
Annen informasjon
Budsjett$80 million
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Tolken er en amerikansk thrillerfilm fra 2005 med Nicole Kidman, Sean Penn og Catherine Keener i hovedrollene. Dette var den siste filmen som ble regissert av Sydney Pollack før hans død i 2008.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Silvia Broome (Nicole Kidman) er en tolk som arbeider ved FNs hovedkvarter i New York City. Hun vokste opp i Republikken Matobo, et fiktivt land i Afrika, og hun har dobbelt statsborgerskap. FN vurderer å ta ut tiltale mot Edmond Zuwanie, president i Matobo, og stille ham for retten i Den internasjonale straffedomstolen. I utgangspunktet var han en frigjører, men i løpet av de siste 20 årene har han blitt like korrupt og tyrannisk som regjeringen han flere år tidligere var med på å bli kvitt. Nå står han bak flere tilfeller av etnisk rensing og andre grusomheter i hjemlandet. Zuwanie skal snart besøke New York og holde en tale for FNs generalforsamling, i et forsøk på å unngå tiltale og straff.

En sen kveld stikker Silvia innom FN-bygningen for å hente noen personlige eiendeler, og hun overhører to menn som diskuterer på et språk fra Øst-Afrika som hun forstår, og de diskuterer et fremtidig attentat. Silvia løper skremt vekk fra bygningen når mennene som diskuterer blir klar over hennes tilstedeværelse. Dagen etter kjenner Silvia igjen noen ord under et møte hvor hun igjen hører noen fraser som hun overhørte kvelden i forveien. Hun rapporterer disse hendelsene til folkene som tar seg av sikkerheten rundt FN, og etter det hun hørte så virker det som målet for attentatet er Zuwanie selv. U.S. Secret Service blir også kontaktet, og Tobin Keller (Sean Penn) og Dot Woods (Catherine Keener) får i oppdrag å etterforske saken, samt beskytte Zuwanie når han kommer for å holde talen sin. Keller oppdager at Silvia mange år tidligere var involvert i en geriljagruppe i Matobo, og at hennes foreldre og søster ble drept av Zuwanie og hans menn. I tillegg hadde hun et forhold til en av Zuwanie`s politiske motstandere.

Selv om Keller er mistenksom til Silvia`s historie, beskytter Keller henne mot angrep. Den påståtte leiemorderen som skal ha vært ute etter å myrde Zuwanie blir oppdaget (og skutt til døde) samtidig som Zuwanie holder talen sin til FNs generalforsamling, og sikkerhetspersonell får Zuwanie til et trygt rom for hans beskyttelse. Silvia, som regnet med at dette kom til å skje gjemmer seg på rommet for å konfrontere Zuwanie, og hun har hensikt å drepe ham. Keller oppdager at leiemordet var en falsk flagg-operasjon planlagt av Zuwanie selv for å få større troverdighet og for å stemple rivalene sine som terrorister og for å skremme motstanderne hans. Keller skynder seg til Zuwanie, og kommer akkurat tidsnok til å forhindre at Silvia myrder Zuwanie. Det blir tatt ut tiltale mot Zuwanie. Silvia blir utvist fra USA, og returnerer hjem til Matobo kort tid senere.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]