Pretty Woman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pretty Woman
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie
Prod.landUSA
Utgivelsesår1990
Lengde11 tg. 59 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegissørGarry Marshall
ManusforfatterJ.F. Lawton
ProdusentLaura Ziskin
KomponistJames Newton Howard
SjeffotografCharles Minsky
KlipperRaja Gosnell
Foran kamera
Hovedrolle(r)Richard Gere
Julia Roberts
BirollerRalph Bellamy
Jason Alexander
Laura San Giacomo
Hector Elizondo
Annen informasjon
FilmselskapTouchstone Pictures
Premiere(r)23. mars 1990 (USA)
Eksterne lenker

Pretty Woman er en amerikansk romantisk komedie fra 1990 med Richard Gere og Julia Roberts i hovedrollene. Regi er ved Garry Marshall.

Den ble den tredje mest innbringende filmen på verdensbasis i 1990, kun slått av Alene hjemme og Ghost.[1]

Filmens soundtrack fremføres blant annet av Roxette og Roy Orbison.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den kyniske forretningsmannen Edward (Richard Gere) er på vei gjennom Los Angeles i en lånte sportsbil og spør en tilfeldig 22-årig kvinne (Julia Roberts) om veien. Damen er Vivian, en luksusprostituert, og snart har hun manøvrert seg inn i Edwards hotellsuite, mens han på sin side finner ut at han skal leie den vakre kvinnen for en hel weekend for å gjøre inntrykk på en forretningsforbindelse. En helt ny verden åpner seg for Vivian, en verden der visdom, etikette og vakre klær tilhører dagens orden. Etterhvert blir de to forelsket i hverandre og Edward innsert at han må ta ett oppgjør, både med seg selv og sin kyniske forretningsadvokat (Jason Alexander) for å beholde henne.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Pretty Woman ble en enorm publikumssuksess da den kom og spilte inn $178 millioner i USA, og $463 millioner på verdensbasis [1]. Filmen ble den fjerde mest innbringende filmen i USA i 1990, bare slått av Alene hjemme, Ghost og Danser med ulver. Den fikk blandet mottakelse av kritikerne og har oppnådd 62% på Rotten Tomatoes [2].

Pretty Women regnes som den mest suksessfulle romantiske komedien som er lagd, og ble Julia Roberts store gjennombrudd som skuespiller.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Filmen ble også lagt merke til på grunn av dens populære sountrack. Det var særlig Roxettes "Must have been love" og Roy Orbisons "Pretty woman" som ble kjent. Førstnevnte låt havnet på førsteplassen på Billboard-listen i USA og hadde tilsvarende suksess i Europa. Låta "Wild Women Do", av Natalie Cole fikk også en del oppmerksomhet.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant i 1991 en Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle (Jula Roberts). Den ble samme år nominert til en Oscar (Julia Roberts) og fire BAFTA-priser. Den vant samme år flere mindre priser som BMI Film & TV Awards, Golden Screen og People's Choice Awards, USA [3].

Annet[rediger | rediger kilde]

Skuespillerinnen Molly Ringwald ble opprinnelig tiltenkt den kvinnelige hovedrollen i filmen, men takket nei. Hun takket samme år også nei til den kvinnelige hovedrollen i filmsuksessen Ghost. Hun har i ettertid uttrykt anger over avgjørelsen [4].

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]