Hopp til innhold

Pretty Woman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pretty Woman
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie
Utgivelsesår1990
Prod.landUSA
Lengde1 t. 59 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiGarry Marshall
ProdusentLaura Ziskin
ManusforfatterJ.F. Lawton
MusikkJames Newton Howard
SjeffotografCharles Minsky
KlippRaja Gosnell
Foran kamera
Hovedrolle(r)Richard Gere
Julia Roberts
BirollerRalph Bellamy
Jason Alexander
Laura San Giacomo
Hector Elizondo
Annen informasjon
BudsjettUSD 14 millioner
Prod.selskapTouchstone Pictures
Silver Screen Partners IV
Premiere23. mars 1990 (USA)
2. august 1990 (Norge)
Eksterne lenker

Pretty Woman er en amerikansk romantisk komedie fra 1990 med Richard Gere og Julia Roberts i hovedrollene. Regi er ved Garry Marshall.

Pretty Woman ble den fjerde mest innbringende filmen på verdensbasis i 1990.

Filmens soundtrack inkluderer bidrag fra Roxette og Roy Orbison.

Den kyniske forretningsmannen Edward er på vei gjennom Los Angeles i en lånt sportsbil og spør en tilfeldig 22-årig kvinne om veien. Damen er Vivian, en luksusprostituert, og snart har hun manøvrert seg inn i Edwards hotellsuite, mens han på sin side finner ut at han skal leie den vakre kvinnen for en hel weekend for å gjøre inntrykk på en forretningsforbindelse. En helt ny verden åpner seg for Vivian, en verden der visdom, etikette og vakre klær tilhører dagens orden. Etterhvert blir de to forelsket i hverandre og Edward innsert at han må ta ett oppgjør, både med seg selv og sin kyniske forretningsadvokat for å beholde henne.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Pretty Woman ble en stor publikumssuksess da den kom og spilte inn $463 millioner på verdensbasis, hvorav $178 millioner i USA alene. Filmen ble den fjerde mest innbringende filmen i USA i 1990, bare slått av Alene hjemme, Ghost og Danser med ulver.[1] Den fikk blandet mottakelse av kritikerne og har oppnådd 62 % på Rotten Tomatoes.[2]

Pretty Women regnes som den mest suksessfulle romantiske komedien som er lagd, og ble Julia Roberts store gjennombrudd som skuespiller.

Filmen ble også lagt merke til på grunn av dens populære sountrack. Det var særlig Roxettes "Must have been love" og Roy Orbisons "Pretty woman" som ble kjent. Førstnevnte låt havnet på førsteplassen på Billboard-listen i USA og hadde tilsvarende suksess i Europa. Låta "Wild Women Do", av Natalie Cole fikk også en del oppmerksomhet.

Filmen vant i 1991 en Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle (Jula Roberts). Den ble samme år nominert til en Oscar (Julia Roberts) og fire BAFTA-priser. Den vant samme år flere mindre priser som BMI Film & TV Awards, Golden Screen og People's Choice Awards, USA [1].

Skuespillerinnen Molly Ringwald er en av dem som opprinnelig ble tiltenkt den kvinnelige hovedrollen i filmen, men takket nei. Hun takket samme år også nei til den kvinnelige hovedrollen i filmsuksessen Ghost.[3]

I rollene

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Pretty Woman (1990) - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 30. mai 2019. 
  2. ^ «Pretty Woman (1990)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 30. mai 2019. 
  3. ^ http://www.nndb.com/people/616/000022550/

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]