Akvariet i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′58,780″N 5°18′13,777″Ø

Akvariet i Bergen
Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen er et akvariumanlegg fra 1960 som viser fisk, vannlevende dyr og pingviner. Akvariet har også en stor tropisk avdeling som viser slanger, krokodiller, edderkopper og andre tropiske dyr. Anlegget ligger på Nordnes i Bergen Sentrum.

Bøylepingvin, Akvariet i Bergen
Steinbit, Akvariet i Bergen

Historie[rediger | rediger kilde]

Akvariets historie begynte i det små en høstdag i 1950, på et møte i Bergen Handelsforening. Direktør Gunnar Rollefsen spurte forsamlingen om de visste hva et akvarium er. Dette vakte interesse og 10 år senere, 27. August 1960, ble Akvariet offisielt åpnet. Akvariet i Bergen var nå Nord-Europas største og mest moderne akvarium. Arkitekter var Hans Chr. Gaserud og Helge Simers. Det ble finansiert ved en innsamlingsaksjon i Bergen, og formålet var å vise de besøkende et representativt utvalg av norsk marin fauna. Akvariet ble bygget sammen med Havforskningsinstituttet. Institusjonen har også en del undervisning og forskning.

Om Akvariet[rediger | rediger kilde]

Akvariet i Bergen har over 60 store akvarium. I akvariene finner man miljøer hentet fra saltvann, ferskvann, tropisk saltvann og tropisk ferskvann. Anlegget har mer enn 300 arter, og en forsøker å gi dyr og fisk så naturlige levevilkår som mulig. I 2016 åpnet et stort havakvarium som kan sees fra utsiden og innsiden.[1]

Akvariet har fire utendørsdammer. I disse dammene bor det pingviner, sjøløver, sel og stor fisk. Akvariet har en stor tropisk avdeling med terrarier hvor man finner slanger, krokodiller, edderkopper, øgler og andre eksotiske dyr.

Filmer vises i kinosalen hver dag.

På vestibylefôringen får store og små være med å mate sjødyrene som lever i vestibyleakvariet. Dette akvariet representerer den norske fjæra og her kan man finne sjøstjerner, krabber og fisk. Vestibylen er et kontaktakvarium, noe som betyr at man kan ta på alle dyrene som lever der – bortsett fra fiskene.

Pingvinene får mat tre ganger om dagen. Dette er en unik mulighet til å få et innblikk i pingvinenes hverdag, både på norsk og engelsk. På Akvariet finner man arten bøylepingviner, en art som opprinnelig lever på sørkysten av Chile og videre ned mot Antarktis. Akvariet har også holdt andre pingvinarter. Steinhoppepingvinen Rocky var en av dem. Han kom til Bergen i 1974, som en av de første pingvinene på Akvariet. Rocky bodde på Akvariet til han døde i 2003, 29 år og fire måneder gammel. Steinhoppepingvinen Rocky ble godkjent av Guinness rekordbok som verdens lengstlevende pingvin i fangenskap. I 2017 har Akvariet i Bergen to pingviner som fyller 30 år.

Publikum kan være med på sjøløvetrening som holdes to ganger for dagen. Her får man blant annet se sjøløvene gjøre akrobatiske hopp og kysse dyrepasserne, til passende musikk og applaus fra publikum. På Akvariet bor det tre sjøløver, Laura, Kim og Amy (datter av Laura). Sjøløvene kom til Akvariet i 2012, fra Emmen Zoo i Nederland.

På selforingen får man vite at som er verdt å vite om steinkobber - selarten som bor på Akvariet. Det er én selforing daglig. Akvariet har en lang tradisjon med seler, og har hatt sel her siden 1. mai 1961.

1. april 2015 tok Geir Olav Melingen over som direktør på Akvariet i Bergen. Han kom fra stillingen som daglig leder i Fishguard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Et år med forandring på Akvariet». www.fanaposten.no. Besøkt 11. januar 2017. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]