Kongeriket Irak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
المملكة العراق
al-Mamlaka al-Iraq
Kongeriket Irak

Flagg
Flagg

Kart over المملكة العراقal-Mamlaka al-Iraq

Status Tidligere land/nasjon
Hovedstad Bagdad
Areal 437 072 km²
Styreform Monarki
Statsoverhode Faisal I 1921-1933
Ghazi 1933-1939
Faisal II 1939-1958
Offisielle språk Arabisk
Statskirke Islam
Eksisterte 1921 - 1958

Kongeriket Irak (Arabisk: المملكة العراق) ble erklært et selvstendig kongedømme da det britiske mandatet over Mesopotamia endte. Det hele begynte med kroningen av Faisal I i august 1921 og endte i 1958 da kongen ble styrtet og henrettet i et blodig kupp ledet av Abd al-Karim Qasim.

Hasjemitt-kongedømmet[rediger | rediger kilde]

Irak ble erklært selvstendig i 1932 med Faisal I som konge. Irak ble dermed det første mandatet under Versaillestraktaten som fikk selvstendighet. Men britene beholdt sine militærbaser i landet. Etter Faisals død i 1933, regjerte Ghazi som en nikkedukke fra 1933 til 1939 da han ble drept i en bilulykke. Arabiske nasjonalister presset da på og krevde at britene skulle forlate Irak, men kravene ble ignorert av Storbritannia.

Den britisk-irakiske krigen og britisk okkupasjon[rediger | rediger kilde]

I 1941 ble regent kronprins Nuri as-Said styrtet og Rashid Ali al-Gaylani ble statsminister. Ali styrtet ikke monarkiet, men valgte en mer føyelig regent, og forsøkte å begrense britiske rettigheter etter avtalen fra 1930.

30. april etablerte de irakisk militære seg på en høyde sør for Habbaniya flyplass. En irakisk utsending ble sendt til flybasen med krav om at ingen av luft- eller bakkestyrkene på basen skulle bevege seg utenfor området. Britene nektet å godta kravet og krevde i stedet at de irakiske styrkene skulle dra fra området umiddelbart. Etter at tidsfristene for flere ultimatum gitt tidlig den 2. mai utløp, begynte britiske styrker kl 0500 å bombe de irakiske styrkene som truet basen.

Fiendtlighetene varte fra 18. april til 30. mai. Britene fortsatte sin okkupasjon av Irak i mange år etter dette.

Republikken blir proklamert[rediger | rediger kilde]

Hasjemitt-kongedømmet varte til 1958, da det ble styrtet i et kupp ledet av den irakiske arme, kjent som 14. juli-revolusjonen. Kong Faisal II og andre medlemmer av den kongelige familie ble henrettet. Kuppet brakte Abd al-Karim Qasim til makten. Han trakk landet ut av Bagdad-pakten og etablerte tette forbindelser med Sovjetunionen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]