Indre Billefjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Indre Billefjord
Oversiktsbilde av Indre Billefjord.jpg
Oversiktsbilde av Indre Billefjord
LandNorge Norge
FylkeTroms og Finnmark
KommunePorsanger
Befolkningca. 256 (SSB, 2011)[a]
Postnummer9710 Indre Billefjord

Indre Billefjord
70°20′05″N 25°06′04″Ø

Indre Billefjord (nordsamisk: Billávuotna, kvensk: Pillavuono) er en bygd i Porsanger kommune i Finnmark. Bygda har ca. 256 innbyggere pr 2011 (SSB). Stedet ligger ved Indre Billefjord, en fjordarm av Porsangerfjorden, og rundt 30 kilometer fra kommunesenteret Lakselv.

Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter ligger i Indre Billefjord, og er en grunnskole med 1. – 10. klasse.

Indre Billefjord bedehuskapell er en langkirke fra 1951 i Indre Billefjord i Porsanger. Bygget er av tre og har 250 plasser.

Næringsvirksomheter[rediger | rediger kilde]

Det ligger flere gårdsbruk langs begge sider av fjorden, som Mikkeljord på nordsiden og Oppgård på sørsiden. Det finnes fire melkeproduksjonsbruk og seks sauebruk i området. Ifølge fiskeridirektoratets fiskermanntall er det seks heltidsfiskere i Indre Billefjord. I tillegg har bygda Coop Marked-butikk og ubetjent bensinstasjon.

Lag og foreninger[rediger | rediger kilde]

Billefjord idrettslag ble stiftet 31. august 1946. Laget er fortsatt aktivt.
Kolvik og omegn bygdelag. Laget er aktivt.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Billefjord idrettslags klubbhus (tidlg. Samfunnshuset i Indre Billefjord) blir brukt som et bygdehus. Idrettslaget har protokoller og utstyr liggende i bygdehusets kjeller. Billefjord Idrettslag leier ut huset til store og små arrangementer, som konfirmasjoner, barnedåper, bryllup og andre feiringer. Den årlige 17. mai feiringen og bygdetreffet foregår også her under styring av de hardt arbeidende billefjord-damene.

Skolegammen i Indre Billefjord ble bygd av elevene på Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter i 2005. Selve arbeidet med materialet til gammen ble begynt med i 2004. Siden den gang har skolen hatt flere årlige turer hit opp, sommer som vinter.

Kaavensteinen er et av Porsangers største kulturminner. Steinen er en stor dolomittstein i fjæra, nedenfor den gamle noaiden Johan Kaavens hus i Indre Billefjord. Her ble folk som var plaget av onde ånder satt til floen kom, for så å måtte svømme tilbake på land igjen. På denne måten ble de onde åndene værende ute på steinen.

Trollholmsund er en severdighet med avkjørsel fra E6 sør for Indre Billefjord. Området her består av dolomitt (kalkstein) som er dannet for cirka 700 millioner år siden. Noen troll kom visstnok nordover fra Lakselv. Det var like før soloppgang, og de lette etter hull store nok til at de kunne gjemme seg. Det klarte de ikke, og ble til stein da sola rant.


Indre Billefjord under andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Den dag i dag finnes det spor fra krigens dager. Forsvarets minedykkekommando var i Billefjord den 7. oktober 2010 for å sprenge og uskadeliggjøre flybomber fra krigen. Da engelskmennene angrep tyskerne dumpet de miner og bomber i sjøen.

Under andre verdenskrig var tyskerne godt etablert. Ved Klubben var det sjøflyhavn, verksted og luftvernstillinger. Luftvernstillinger var det også i Sandvik. I tillegg var noen lagerbrakker, brakkeleirer og en radiostasjon. Broen i Ytre Billefjord var underminert. Den 7. februar startet to patruljer med båt fra Børselv til Billefjord. Den ene patruljen dro til en hytte noen kilometer syd og etablerte seg der. Mens den andre patruljen dro til en brakke. De skulle ta i mot en båt med en annen patrulje.

Av patruljen som dro til brakka var et par menn ute på rekognosering og korporalen var på utkikk på en haug 250 meter nordøst for brakka. Resten av mennene var opptatt med å flytte utstyr til ei gamme lengre inne i skogen. Under flyttingen ble det plutselig åpnet maskingeværild mot dem fra en høyde i nærheten av stedet korporalen var på post. Mens de andre trakk seg tilbake tok korporalen seg i dekning og besvarte ilden til han ikke hadde mer ammunisjon igjen. Da trakk han seg tilbake og krøp 150 meter ovenfor brakken som tyskerne hadde tatt. Han prøvde å få kontakt med de andre, men lyktes ikke.

Den 10. februar ble korporalen funnet død nær en av leirene til tyskerne.

Evakueringen[rediger | rediger kilde]

Tyskerne brukte den brente jords taktikk under evakueringen av Finnmark. Hele befolkningen skulle evakueres og alle bygningene skulle brennes. Mange valgte å rømme til skogs, fjells, huler eller bosette seg i gammer på fjellet for å slippe å evakueres av tyskerne. Folk rømte også til Sverige, som var nøytral under andre verdenskrig.

Kjente Billefjordinger[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tor Schulstad og Anstein Mikkelsen: Krig og okkupasjon i Porsanger, 1984.
  • [1] – Sprengte miner fra krigen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]