Amerikakristtorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ilex opaca»)
Amerikakristtorn
Nomenklatur
Ilex opaca
Aiton
Populærnavn
amerikakristtorn
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenkristtornordenen
Familiekristtornfamilien
Slektkristtornslekten
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Amerikakristtorn (Ilex opaca) er en kristtornart som vokser vilt i østlige og sørlige USA.

Den er et eviggrønt tre som blir 10–20 m høyt, mer sjeldent 30 m. Stammediameteren er opptil 50 cm, i særtilfeller opptil 120 cm. Barken er grå og glatt. Bladene sitter spredt og er 5–7,5 cm lange og 2–4 cm lange. De er matte, ikke skinnende blanke som bladene til den europeiske slektningen kristtorn (Ilex aquifolium). Bladranden har som regel torner.

Amerikakristtorn er, som andre kristtornarter, særbu, med hann- og hunnblomster på ulike trær. Blomstene er hvite, firtallige og sitter i kvaster i bladhjørnene. Pollineringen gjøres av insekter. Frukten er en steinfrukt, men kalles bær. Den er rød, kulerund, 6–12 mm i diameter, inneholder fire frø og sitter på trærne langt utover vinteren. Bærene etes av fugler som sørgedue, villkalkun og nordkrattvaktel, men er kanskje viktigst for de store flokkene med overvintrende einersidensvans og gulstillits.

Arten vokser sakte, blir ikke høy og tåler mye skygge, så den vokser som regel som undervegetasjon i ulike skogtyper. Den har liten toleranse for skogbrann, og hvis den vokser under sumpfuru eller andre furuarter, er det på fuktige steder uten regelmessige branner. Amerikakristtorn vokser ofte sammen med ambratre, blomsterkornell, amerikabøk, rødlønn, kviteik, vasseik og andre eikearter, hickory, kvitask, tulipantre og sumptre. Ved nordgrensen kan den være en dominerende art i krattskoger nært havet. Andre arter her er romhegg, virginiaeiner og amerikanesletre.

De nordligste forekomstene er langs kysten fra Massachusetts til Delaware. Arten vokser i innlandet flere steder i Pennsylvania. Videre sørover er den vanlig på kystslettene, åslandet innenfor og i Appalachene. Utbredelsen strekker seg sørover til midtre Florida og vestover til østlige Texas og sørøstlige Missouri.

Bladverket brukes til juledekorasjoner og er den økonomisk viktigste delen av planten. Trevirket er hardt, men ikke sterkt, svært lyst og brukes til spesialformål som intarsia, små møbler, skaft og treskjæring. Nektaren blir til utmerket honning.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]