Hopp til innhold

Amerikanesletre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikanesletre
Nomenklatur
Celtis occidentalis
L.
Populærnavn
amerikanesletre
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieHampfamilien
SlektCeltis
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Amerikanesletre (Celtis occidentalis) er et løvfellende tre i hampfamilien. Det ble tidligere regnet til almefamilien.

Det blir som regel 9–15 m høyt, men kan bli opptil 40 m. Barken er rødlig grå og dypt oppsprukket. Bladene er 5–12 cm lange og 3–6 cm brede; de er asymmetriske, tilspissede, ru og tannete unntatt ved basis. De små, grønne blomstene kommer samtidig med løvsprett. Frukten er en steinfrukt som er 6–8 mm stor og purpurfarget når den er moden.

Amerikanesletre vokser best på næringsrik jord i dalbunnene. Det forekommer sjelden i rene bestander, men er et viktig treslag både i de nordlige løvskogene og på Great Plains i det østlige og sentrale Nord-Amerika. Lenger sør erstattes det av den svært like slektningen Celtis laevigata. Den vokser oftest sammen med kvitalm og grønnask, men kan også finnes sammen med sukkerlønn, virginiapoppel, svartlind, amerikabøk og amerikaplatan.

Utbredelsen strekker seg fra sørlige New England gjennom sentrale New York og sørlige Ontario vestover til Nord- og Sør-Dakota. Nordlige utposter finnes i sørlige Québec, vestlige Ontario, sørlige Manitoba og sørøstlige Wyoming. Utbredelsen går sørover fra vestlige Nebraska til nordøstlige Colorado og nordvestlige Texas, så østover til Arkansas, Tennessee og Nord-Carolina med spredte forekomster i Mississippi, Alabama og Georgia.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]