Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Hovedside)
Hopp til: navigasjon, søk
Velkommen til Wikipedia,

den frie encyklopedi som du kan forbedre.
421 861 artikler på bokmål og riksmål

Bla gjennom kategoriene · Alfabetisk liste · Portaler
Kategorier: Kultur · Geografi · Historie · Matematikk · Vitenskap · Samfunn
Portaler: Kunst · Film · Historie · Samfunn · Geografi · Vitenskap · Språk

Ukens artikkel (uke 42)

Winston Churchill fikk prisen for 1955.

Karlsprisen, eller Den internasjonale Karlspris, (tysk Karlspreis, formelt Internationaler Karlspreis zu Aachen) er en av de mest prestisjefulle europeiske priser, og deles ut av byen Aachen hvert år til mennesker som har bidratt til europeisk samarbeid. Prisen ble første gang utdelt i 1950.

Prisen er oppkalt etter Karl den store (742–814), som var keiser av det tysk-romerske rike 800–814. Han residerte i Aachen og er begravet i Aachenkatedralen. Katedralen var fra 936 til 1531 kroningssted for de tysk-romerske keiserne.

Prisen består av et diplom og en medalje. Prismedaljens forside er basert på byen Aachens eldste kjente bysegl, fra det 12. århundre: Karl den store sittende på en trone. Medaljen er opphengt i et gult bånd med svarte dobbeltørner, motivet i riksvåpenet for Det tysk-romerske rike. Tidligere mottok prisvinnerne også et prisbeløp på 5000 euro, men siden Karlsprisen for ungdom (Jugendkarlspreis) ble etablert i 2007 og først ble utdelt i 2008 har prispengene gått til ungdomsprismottakeren. Les mer...


Dagens skandinaviske artikkel (dansk)

Haber-Bosch processen

Haber-Bosch processen - nogle gange omtalt som Haber-processen - er en industriel implementering af reaktionen mellem nitrogen- og hydrogengas. Det er den primære metode til ammoniakproduktion:

N2 + 3 H2 → 2 NH3   (ΔH = −92.4 kJ·mol−1)

Nitrogen er et stærkt begrænsende næringsstof i plantevækst. Carbon og oxygen er også vigtige, men er lettere at optage fra jorden og luften. Selvom atmosfærisk luft består af 78 % nitrogen, er atmosfærisk nitrogen vanskeligt at optage for planterne, fordi nitrogenmolekylet er bundet stærkt sammen af en triplebinding. Nitrogen skal være "fikseret", dvs. omdannet til biotilgængelige stoffer gennem naturlige eller menneskeskabte processer. Først i begyndelsen af 1900-tallet udviklede Fritz Haber den første proces til omdannelse af atmosfærisk nitrogen til ammoniak, som kan bruges som næringsstoffer til planter. Inden udviklingen af Haber-Bosch-processen havde ammoniak været besværligt at producere i industriel skala. Nitrogenfiksering blev allerede udført i industriel skala via Birkeland–Eyde processen og Frank–Caro processen men på en meget dyr og ineffektiv måde rent energimæssigt.

Det er blevet estimeret at en tredjedel af Jordens befolkning er afhængig af føde groet med gødning produceret med ammoniak fra Haber-Bosch processen. Det er blevet estimeret, at halvdelen af proteiner i mennesker indeholder nitrogen, som oprindeligt er produceret ved denne proces; resten produceres af nitrogenfikserende bakterier. Læs mere

Arkiv · Dette er ukens artikkel på dansk Wikipedia

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.png Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
Mediawiki-logo.png MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på mer enn 280 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på mer enn 35 millioner artikler, hvorav 421 861 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på over 120 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!

I dag

Den 12. oktober, nasjonaldag i Ekvatorial-Guinea og Spania:

Siemens

Nylig avdøde

Richard F. Heck

Visste du at ...

St Michael's Mount ligger 366 meter fra kysten av Mount's Bay i Cornwall.
Små glimt fra noen av de nyeste artiklene våre.