Erik og Kriss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik og Kriss
Erik og Kriss i Stavanger
SjangerPop, Rap
Aktive år2002–
PlateselskapMTG Music
Nettstedhttp://www.erikogkriss.no
IMDbIMDb
Medlemmer
Erik Mortvedt
Kristoffer Tømmerbakke
Andre forhold

Erik og Kriss er en norsk popgruppe bestående av Erik Mortvedt og Kristoffer Tømmerbakke. Duoen slo gjennom via Internett med låten «Bærumsgrammatikk» i 2004 og videre med «Putt diamanter opp» i 2006. I 2007 slapp de sitt første album, Gull og grønne skoger, og fulgte opp i januar 2008 med albumet Verden vil bedras. Karrieren utviklet seg ytterligere i etterkant av sistnevnte album, først gjennom singelen «Dra tilbake» som utkom i slutten av 2007, og videre med «Det e'kke meg det er deg» mot midten av 2008. Platesalg, flere låter på mange av Norges radiostasjoner og hyppige konsertopptredener førte til at duoen i første halvår av 2008 utviklet seg til å bli regnet blant Norges mest populære artister innen rap og hiphop. I 2011 slo de til med låter som «Ølbriller», «Etter regnet» og «Lighter».[1][2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Erik og Kriss begynte sitt musikalske samarbeid da de i forkant av egen russetid laget låten «Legenden» i 2002 til sin egen russebuss med samme navn, og gjorde den tilgjengelig på bussmedlemmenes ad hoc-hjemmeside. Etter at bussen fikk bred mediedekning og utmerket seg blant russen gjennom å vinne prisen «Årets Lydbuss» ved landstreffet i Stavanger, samt «Årets buss» på Eikeli videregående skole dette året, begynte de aktivt å produsere låter som ble gjort tilgjengelige via duoens egne hjemmeside. I løpet av kort tid maktet de å bli forholdsvis kjent på Internett og blant den yngre garde i hjemkommunen Bærum. Fra å lage musikk på barnerommet, tok de deretter steget opp til et mer profesjonelt nivå etter at Kriss inngikk et samarbeid med musikkprodusenten Svein E. Fjellstad og startet studioet og produksjonsselskapet Brickwall Studio Productions.

Duoen inngikk en avtale med bookingbyrået Artistpartner i starten av 2006, som tar seg av dokumentarbeid, behandler henvendelser og setter opp gruppens fullstendige konsert- og reiseplaner. Dette økte antallet konsertopptredener betraktelig. Sommeren 2006 nådde gruppen sitt store mål, da de signerte en kontrakt med plateselskapet MTG Music. Arbeidet med et debutalbum begynte umiddelbart etter kontraktsinngåelsen. I januar 2007 hadde det blitt registrert over 250 000 nedlastninger fra hjemmesiden, og siden første platelansering har gruppen hatt en lang rekke konserter, ofte med flere store musikkpersonligheter. Totalt hadde duoen over 100 konsertopptredener i 2007.[3]

De debuterte med sitt første album Gull og grønne skoger den 12. mars 2007. Albumet ble mottatt med varierende anmeldelser i norske aviser, men solgte bra første uken. Resultatet ble en 29.-plass på VG-lista og 9.-plass på listen over norske artister. Releasekonsert ble avholdt på Parkteatret den 15. mars 2007.

Duoen kom ut med oppfølgeralbumet Verden vil bedras den 14. januar 2008, mindre enn ett år etter første platelansering. I likhet med debutalbumet Gull og grønne skoger fikk det blandet kritikk; Dagbladet gav terningkast 2,[4] mens Aftenbladet gav terningkast 5 og kalte dem «Treffsikre rappere».[5] Gratisavisen Natt & Dag derimot ga albumet totalslakt [1] Arkivert 10. mars 2009 hos Wayback Machine.. Releasekonsert ble avholdt for fullt hus på Rockefeller den 19. januar 2008.

Musikalsk stil[rediger | rediger kilde]

Tekster[rediger | rediger kilde]

Helt siden duoen spilte inn låten «Bærumsgrammatikk», som er en selvironisk, humoristisk og nærmest satirisk fortolkning av tilstandene i Bærum, har de ved gjentatte anledninger brukt temaet i sine låter. Hjemstedet fremstilles som overdrevet majestetisk, velstående og hovmodig, i et forsøk på å eliminere det de selv mener til en viss grad er myter om Bærum. Både i den plateaktuelle låten «Oppblåst på livstid», samt i nettsuksessen «Putt diamanter opp», som er en coverlåt av Lil' Kims original «Lighters up», skaper de en overdrevet og nær sagt pompøs fremstilling av Bærum og sin egen oppvekst. På platen Verden vil bedras gikk duoen derimot bort fra dette utpregede fokuset på Bærum og folks tanker og meninger om stedet.

I nyere tid, etter at gruppen inngikk en avtale med plateselskapet MTG, har tekstene til Erik og Kriss vært preget av en mer seriøs undertone. Tematikken er mer mangfoldig; rusmiddelbruk, mobbing og medienes evinnelige skremselspropaganda er blant temaene som benyttes i tekstene.

Duoens livsfilosofi er at «det glade hjertet lever lengst»[trenger referanse], hvilket er både tema og sangtittel for siste låt på albumet Gull og Grønne Skoger.

Lydproduksjon[rediger | rediger kilde]

Lydsporene produseres hovedsakelig av Kriss, som med sin erfaring fra Noroff og hjemmestudio har blitt en anerkjent produsent innen sjangeren. Begge albumene er produsert i Brickwall Studio Productions, mens de tidligere låtene ble spilt inn i Kriss' personlige hjemmestudio.

Musikken til Erik og Kriss har en gjennomgående lystig tone – en stil de har beholdt siden starten – og forsøker å spre det glade budskap gjennom sine sanger. Likevel har de berørt flere mer alvorlige eller dystre temaer på sine to plater.

Ved enkelte anledninger har eksterne produsenter blitt benyttet. Mest kjent er «Alis» fra Klovner i kamp og Andyboy, som produserte henholdsvis låtene «Lille Norge» og «Kvinne».

Andre aktiviteter[rediger | rediger kilde]

I mai 2008 var Erik og Kriss med på en ukes surfetur til «La Point surfcamp» i Portugal med TV-kanalen The Voice TV. Turen ble filmet i stor grad og sendt på kanalen i ettertid.

Høsten 2008 medvirket duoen i TVNorges TV-satsing Grease som programledere med Henriette Lien. Programmet ble basert på filmen med samme navn, og var en talentjakt bestående av en rekke opptaks- og elimineringsrunder for å finne to personer til rollene som Sandy og Danny, som kulminerte i en musikal i Oslo Spektrum. Erik og Kriss fungerte som utegående reportere og var tett på programdeltakerne med intervjuer og andre innslag.[6]

Den 3. april 2009 dukket duoen opp på det norske talkshowet Senkveld med Thomas og Harald, hvor de deltok i Senkveld-duellen og fremførte låten «Pol til pol» sammen med Harald RønnebergTelenor Arena. Låten gikk rett inn på VG-lista. Høsten 2009 var de også med på «Camp Senkveld», hvor Erik ble tapende finalist på laget til Thomas Numme.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Andre prosjekter[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moss Avis: Eksklusivt møte med Erik og Kriss
  2. ^ «Erik og Kriss i finalen!». Arkivert fra originalen 2. oktober 2011. Besøkt 9. mai 2008. 
  3. ^ Nordlending.no – ERIK OG KRISS – KONSERT[død lenke]
  4. ^ Torgrim Øyre (15. januar 2008). «Erik og Kriss». Dagbladet.no. Besøkt 19. januar 2008. 
  5. ^ Elisabeth Bie (16. januar 2008). «Treffsikre rappere». Aftenbladet.no. Arkivert fra originalen 17. januar 2008. Besøkt 19. januar 2008. 
  6. ^ TV Norge – Gled deg til Grease Arkivert 6. juni 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]