Brassband

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et brassband (av engelsk brass band av brass = messing, jf. messingsuppe i dansk slang) er et musikkorps bestående av messingblåseinstrumenter og slagverkinstrumenter.[1]

The Spirit of New Orleans Brass Band på en festival i New Orleans, Louisiana, 11. april 2008.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

De første moderne brassband oppstod tidlig på 1800-tallet i Preussen, da alle militære og statlige musikkorps ble utstyrt med nye instrumenter med roterende ventiler, og ble pålagt å bruke standardstemming. Dette gjorde at musikerne lettere kunne spille med andre, og muliggjorde også sammenslåing av mindre grupper til store korps.

I siste delen av 1800-tallet gikk flere bedrifter i England til anskaffelse av musikkinstrumenter for sine ansatte. De så det som viktig at de ansatte drev med noe meningsfullt på fritiden. I en tid da politisk radikale fikk stadig større innflytelse på arbeidsplasser, fant bedriftslederne ut at de måtte stimulere andre, ikke-politiske aktiviteter. Også i Norge fikk vi brassband etablert ved flere bedrifter utover 1870-tallet. Blant annet ved Bærums Verk.

I Norge ble brassbesetning likevel først og fremst gjort kjent gjennom Frelsesarmeen og de musikkorpsene mange av deres menigheter har eller har hatt i årenes løp. Mange av disse holder internasjonal standard.

Særlig i Storbritannia er det sterke tradisjoner for brassband, mens det i det kontinentale Europa er mer populært med janitsjarkorps. Dette her kan bidra til å forklare hvorfor de fleste norske brassband holder til på Vestlandet. En annen forklaring er at noen av dem som har bidratt mest til å promotere brassmusikk, er folk med bakgrunn i Frelsesarmeen, blant andre Tom Brevik.

Besetning[rediger | rediger kilde]

Standardbesetningen i et moderne brassband er:

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes det brassband for amatørmusikere i alle aldre. De fleste norske brassband er medlem av Norges Musikkorps Forbund.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres årlig norgesmesterskap for brassband med voksne musikanter og tilsvarende for barn og unge i skolekorps. Norske amatørkorps som deltar på NM er inndelt i divisjoner. Det finnes seks divisjoner: elite, samt 1. – 5. divisjon.

Vinneren av NM for brassband deltar i europamesterskapet (EM) påfølgende år. Norske brassband har flere ganger gjort det godt i EM. Blant annet har Eikanger-Bjørsvik Musikklag vunnet EM i 1988, 1989 og 2017. Manger Musikklag vant EM i 2011 og ble nummer 2 i EM 1981 og nummer 3 i 1996, Stavanger Brass Band ble nummer 2 i EM 2007.


Siste års vinnere av NM for brassband

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vilhelmsen, Ingebjørg; Gundersen, Egil Arnt: brassband i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. oktober 2021 fra snl.no/brassband
musikkstubbDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.