Hornøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hornøya
Hornøya.jpg
Hornøya
Geografi
PlasseringØst-Finnmark
Areal 0,36 km²
Lengde 900±0 meter
Bredde 700 meter
Høyeste punkt? (60 moh)
Administrasjon
LandNorge Norge
FylkeTroms og Finnmark
Posisjon
Map
Hornøya
70°23′20″N 31°09′25″Ø

Hornøya er ei øy i Vardø kommune i Troms og Finnmark. Hornøya er Norges østligste øy og ligger en drøy kilometer utenfor Vardø i Barentshavet.[1] På øyas høyeste punkt (60 moh.) ligger Vardø fyr. Etter av fyret ble automatisert i 1991, er øya ubebodd, bortsett fra at noen biologer fra Universitetet i Tromsø forsker på øya sommerstid og bor i fyrvokterhuset.

Øya består av sandstein og skifer og måler ca. 900 ganger 650 meter. Den har bratte stup på vestsiden, mens østsiden skråner ned mot havet. Avslutninga dannes på denne sida av ei halvøy, Store Avløysinga. Lille Avløysinga er en holme som ligger rett sør for Hornøya. På vestsiden, mellom Hornøya og naboøya Reinøya ligger Prestholmen.

Hornøya har en av Norges største sjøfuglkolonier. I de bratte fjellsidene hekker totalt mer enn 40 000 par av alke, lomvi, krykkje, lunde, polarlomvi, storskarv, teist og toppskarv. Ellers på øya (og Reinøya) hekker store mengder gråmåser samt svartbak. Andre fuglearter er brushane, linerle og et par ravner. Spesielt polarlomvien tiltrekker seg fugleentusiaster langveisfra. Øya har siden 1983 vært fredet som Hornøya og Reinøya naturreservat.[2]

På ulike steder på Hornøya finner man rester etter tyske bygningsanlegg fra andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hornøya på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ (no) Hornøya og Reinøya naturreservat i Miljødirektoratets nettsted Naturbase