Slå hjul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Animasjon av en capoeiradanser som slår hjul.

Å slå hjul er en akrobatisk bevegelse der man setter hendene i bakken og roterer sidelengs slik at man lander på beina igjen. Rotasjonen kan minne om et hjul som ruller, derav navnet.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

En turner slår hjul på bommen.

Når man slår hjul tar man fart og setter først den ene hånda i bakken til side for kroppen, mens man holder armer og rygg strake. Den andre hånda settes i bakken samtidig som man sparker fra med beina og lar dem rotere over resten av kroppen. Man roterer altså sidelengs langs en tenkt linje i retningen på tvers av kroppen. Bevegelsen bærer derfor navnet sitt, fordi kroppen under utførelsen minner om eikene i et hjul som triller.

Variasjoner[rediger | rediger kilde]

Å slå hjul regnes blant de enklere momenter innen turn. En lignende og noe mer avansert variant kalles en araber. I den bevegelsen vrir man kroppen mens beina pendler over hodet slik at man lander baklengs med samlede bein. Det er også mulig å slå hjul ved å sette kun en hånd i bakken eller ingen i det hele tatt, såkalt fritt hjul. Disse bevegelsene krever mer spenst og større hastighet.