Hitman: Codename 47

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hitman: Codename 47
UtviklerIO Interactive
UtgiverEidos Interactive
DistributørSteam
GOG.com[1]
Humble Store[2]
KomponistJesper Kyd
PlattformWindows
Utgivelse19. november 2000
SjangerActionspill
ModusEnspiller
Format1 x CD-ROM
Nettstedwww.hitman.com
Del av serien Hitman

Hitman: Codename 47 er et actionspill utviklet av IO Interactive, utgitt til PC høsten 2000. Det er det første spillet i Hitman-serien.

Hitman: Codename 47 ble utgitt uten mye oppstyr. Etter hvert ble spillet kjent, blant annet for å ha innført en rekke elementer. Mest kjent er nok Ragdoll Physics, som Hitman var blant de klart første, om ikke aller først, med å benytte. Ragdoll Physics er et system som gjør at døde personer oppfører seg naturlig, og at for eksempel armer og ben henger og slenger om personene blir lagt på en kant. Døde personer faller også om mer naturlig enn ved ferdigscriptede døds-bevegelser, som på de fleste andre eldre spill. Ragdoll Physics har blitt benyttet av en rekke spillserier etter Hitman, blant annet i Max Payne 2. En annen effekt mye brukt i Codename 47, var speil, til og med knuselige. Dette hadde man ikke sett mye av tidligere.

Etter hvert utført oppdrag, får man opp en liste over lønn man har fortjent. Drap av sivile trekker deg for lønn, mens utførte oppdragssegmenter øker deg i lønn. Lønnen brukes på senere oppdrag for å kjøpe våpen og ting (bilbomber, skuddsikker vest etc.). Dette systemet med lønn er imidlertid ganske hult, da en hvilken som helst spiller, forutsatt at man ikke går helt amok og dreper alt som beveger seg, vil ende opp med massevis av kontanter i overskudd, som blir umulig å bruke opp, selv om man kjøper alt.

På Codename 47 er man så godt som immun om man er ikledd uniform, og man kan løpe, snike, støte borti folk uten at de reagerer. Først når man trekker våpen (om ikke forkledningen innebærer at man kan bære våpen åpenlyst, for eksempel om man er ikledd politiuniform) vil man bli gjenkjent, og det vil bli rapportert videre om forkledningen, så den holder ikke lenger etter dette.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillet starter med at man befinner seg på et slags mentalsykehus der en blir geleidet igjennom en treningsløype av en stemme fra høyttalere i bygningen. Denne treningen er grei å ha med, siden den innfører de fleste av ferdighetene en trenger å beherske. Til slutt bryter man seg ut av sykehuset, ved å drepe to vakter der. Klarer en ikke dette, blir en lagt tilbake til sengen der en våknet i utgangspunktet, og må gjøre treningen igjen.

Etter hvert befinner man seg i Hongkong. 47 får ordrer om sine leiemorderoppdrag via en bærbar PC, og en kvinne, Diana, som jobber for I.C.A. (International Contracts Agency), som blant deres frilans-operatører kalles «The Agency». Etter å ha satt to klaner opp mot hverandre, dreper man lederen for den ene av dem: Lee Hong, og stjeler en drageskulptur fra ham etter å ha fått koden til safen han har denne i(drageskulpturen er symbolet på lederskapet i triaden, og uten den er det ingen som kan erklære seg som den nye sjefen). 47 får passordet av en prostituert kvinne man redder bort fra Lee Hongs private bordell. Hun blir senere kjent som Mei Ling. 47 redder også en CIA-agent fra tortur i kjelleren, en viss agent Smith, i likhet med Mei Ling, en gjenganger i Hitman-serien.

Senere oppdrag består i å drepe en colombiansk narkobaron. 47 får hjelp av innfødte der for å finne baronens hovedkvarter. Dette oppdraget er stort sett upopulært, da det er så godt som ugjennomførbart å utføre det stille og uten mange drap, og det stort sett må ende med villmansskyting.

Deretter skal man drepe en tysk person i et hotell i Budapest. Han har en kjemisk bombe med seg, som man må ta med ut av hotellet.

Etter dette skal man drepe en smugler i Rotterdam, som tilfeldigvis har en atombombe ombord sitt skip, som man også må desarmere. For å finne skipet hans, legger 47 en GPS-sender i en pengekoffert han gir til målets kompanjong.

Det siste oppdraget er å drepe en lege på et mentalsykehus i Romania, men det kommer etter hvert frem at dette er et komplott (og nettopp samme sykehus vi flykter fra i starten), og at bevæpnet politi har blitt tipset. De stormer inn, og man må ved hjelp av agenten man tidligere møtte, flykte. Man blir i kjelleren av mentalsykehuset angrepet av 10 øvrige kloner, altså helt like 47 selv. Disse blir drept av 47, og vi finner ut at strekkodene klonene har, naturlig nok er for å skille dem fra hverandre. For å slippe å bli gasset i hjel av sikkerhetsordningene der, holder man en klone opp mot strekkodeleseren. Man kommer etterpå i kontakt med 47s «far», professor Ort-Meyer, som forteller en del om kloneprosjektet. Man dreper ham, eller blir fanget, og befinner seg i rommet man våknet i begynnelsen.

Imellom oppdragene, ser man korte klipp, der det blir røpet at de forskjellige folkene man skal drepe, har vært med i kloneprosjektet, og også tjent sammen i den franske fremmedlegion. Det er altså åpenlyst at Ort-Meyer ønsket å ha prosjektet for seg selv, siden han sendte 47 til å drepe sine kompanjonger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GOG.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]