Bilbombe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En bilbombe er nettopp gått av i Irak, 2005.
Skader forårsaket av en bilbombe i Bagdad, Irak

En bilbombe er en improvisert sprengladning som er plassert i en bil. Begrepet brukes både om bomber som er ment å drepe eller skade den eller de som befinner seg i bilen, og om bomber som er ment å ramme bilens omgivelser.

Bilbomber av førstnevnte type har blitt brukt i mange politisk motiverte drap, ettersom det ofte er langt lettere å komme til målets bil enn å komme i direkte kontakt med personen, ikke minst i forhold til mulighetene til å komme seg unna etter attentatet.

Når bomben er ment å ramme omgivelsene brukes biler fordi man på den måten kan frakte og plassere en betydelig mengde sprengstoff uten å vekke spesiell oppmerksomhet. Når bilen rives i stykker av eksplosjonen øker skadevirkningene mot menneskelige mål på grunn av metalldeler som blir slynget ut med stor hastighet.

Bilbomber har også blitt brukt i flere selvmordsaksjoner. De har da i noen tilfeller blitt kjørt rett inn i en bygning, gjennom eventuelle sikkerhetskontroller og fysiske sperrer.

Forsvaret mot bilbomber består først og fremst av fysiske sperringer som hindrer parkering rett ved utsatte mål, og streng kontroll av parkerte biler på slike steder, samt tilfeldige kontroller av biler i områder hvor bilbomber særlig har blitt brukt. Slike kontroller har for eksempel vært mye brukt i Nord-Irland og Israel. Som forsvar mot attentater mot enkeltpersoner med bilbomber brukes først og fremst fysisk sikring av bilen, og ofte også speil som føres under bilen for å se etter fremmedlegemer hver gang den skal kjøres etter å ha stått på et usikkert sted.

Se også[rediger | rediger kilde]