Klan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klan er en gruppe av mennesker som bindes sammen av slektskap. Det kan sammenlignes med ætt, men klanbegrepet omfatter også sosiale grupper med mytiske stamfedre eller -mødre.[1] Ordet kommet av det gæliske ordet «clann» som betyr avkom eller barn. Det finnes flere typer klaner. Hvis man beregner avstamning gjennom de mannlige leddene kalles det for patrilineær klan (patri-klan), og for kvinner matrilineær klan (matri-klan). Verden over forekommer klaner i forskjellige former, men det er mest vanlig i stamme- og bondesamfunn.

Begrepet «klan» brukes i dag også gjerne utenfor grupper av felles slekt og felles stamforeldre. For eksempel vil det innenfor enkelte dataspill være vanlig å betegne en gruppe mennesker som samarbeider mot felles mål som en «klan»[2], uten at det nødvendigvis antydes noe felles biologisk eller mytisk opphav mellom dem. Dette kan gi uttrykk for en endring i hvordan vi i dag anvender klanbegrepet, sett relativt til en tidligere, mer slektbetinget bruk av ordet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eriksen, Thomas Hylland, (2004). Små steder - store spørsmål : innføring i socialantropologi. (2. utgave, 3. oppl utg.). Oslo: Universitetsforlaget. s. 127–128. ISBN 9788200128410. OCLC 144590819. 
  2. ^ «Spillklan». Wikipedia. 12. juni 2016. Besøkt 3. oktober 2018. 
antropologistubbDenne antropologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.