Hippolytos (drama)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Hippolytos' død». Lawrence Alma-Tadema (1836–1912)

Hippolytos (Ἱππόλυτος) er et skuespill fra ca 428 f.Kr., skrevet av den greske dramatikeren Evripides, en av de tre store tragedieforfatterne i den greske antikkens litteratur. Hovedpersonen er Hippolytos, uekte sønn av Thesevs, kjent fra mytologiske fortellinger. Stykket ble først framført under den årlige Dionysiafestivalen i Athen, og dreier seg om død og ære som følge av kjærlighetsforviklinger i gudenes regi. Gudinnene Afrodite, som representerer lyst og kjærlighet, og Artemis, som representerer ærbarhet, deltar i handlingen.

Historien foregår i byen Troezen, hvor Athens konge Thesevs lever i ett års frivillig eksil etter å ha begått et drap. Thesevs uekte sønn Hippolytos har blitt oppfostret her hos kong Pittheus. Afrodite har forhekset Faidra (Thesevs hustru og Hippolytos stemor) til å forelske seg i Hippolytos, som hevn for at Hippolytos avviser Afrodite. Faidra tar sitt eget liv i skam, mens Thesevs tror at selvmordet skyldes vanære fordi Hippolytos har forgrepet seg på stemoren. Taushetsløfter fra flere av partene gjør at bare tilskuerne kjenner hele historien. Hippolytos forvises av faren, men blir dødelig såret av en okse. Artemis forklarer Thesevs hva som har skjedd, og far og sønn forlikes i siste scene, før Hippolytos dør.

Stykket skildrer Faidra som en «dypt ulykkelig kvinne som ikke selv skyld i sin tilstand. Gudene og skjebnen har kastet forelskelsen på henne. Sin egen skjebne kan ingen løpe fra, mente man i det gamle Hellas».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]