Herman Friele (1943)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Herman Friele
Født21. aug. 1943[1][1]Rediger på Wikidata (80 år)
Bergen
BeskjeftigelsePolitiker, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedBergen Handelsgymnasium
PartiHøyre
NasjonalitetNorge
Bergens ordfører
27. oktober 2003–29. oktober 2007
ForgjengerKristian Helland
EtterfølgerGunnar Bakke

Herman Friele (født 21. august 1943 i Bergen) er en norsk forretningsmann og politiker (H). Han var medlem av Bergen bystyre 2003–2007 og ordfører i samme periode. Friele er også kjent for å ha bygget opp Kaffehuset Friele til å bli landets ledende kaffebrenneri.

Utdanning og arbeidsliv[rediger | rediger kilde]

Herman Friele i hovedprosesjonen under 17. mai-feiringen i Bergen i 2006.
Ordfører Herman Friele i spissen for gullmarsjen for Sportsklubben Brann i 2007.

Friele har studert språk, økonomi og ledelse ved Norges handelshøyskole i Bergen, ved Babson College utenfor Boston og i München.[2][3] Videre har han studert kaffeindustri i Zürich, Hamburg, London, Colombia og Brasil.[3] Hans yrkesbakgrunn er fra næringslivet med hovedområde dagligvarebransjen og kaffe. Han har også arbeidet innen finans og investeringer i bedrifter og eiendom. Friele har innehatt flere styreverv utover egne virksomheter, blant annet som styremedlem i Festspillene i Bergen, nestleder i styret i Vital Forsikring ASA og styremedlem i Hansa bryggeri AS.

Herman Friele har bygget opp Kaffehuset Friele til å bli det ledende kaffebrenneriet i Norge, og var administrerende direktør i kaffehuset 1980–2003. Han er nå styreformann i B. Friele & sønner. Herman Friele er 7. generasjon i bedriften, og datteren Birgitte Friele er nå gått inn i virksomheten.

Hans partipolitiske aktivitet før han ble ordfører, bestod i medlemskap i Unge Høyre i ungdomsårene. I 1965 var Friele formann i Fana Unge Høyre, hvor Terje Rød-Larsen var viseformann.[4] Før han ble ordfører, var Friele også medlem av byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsens kontaktutvalg for næringslivet.

Personen Herman Friele[rediger | rediger kilde]

«Friele» (2007) portrettert av Dolk under Smørsbroen, senere malt over av Statens vegvesen 28. august 2007. Motivet fremstiller Bergens tidligere ordfører i hiphop-positur med lue og ordførersmykket erstattet med en «bling-bling»-lenke med digert dollartegn.

Kunstneren fremstiller meg på en sprelsk måte, synes jeg. Spennende.

Herman Friele[5]

Herman Friele er en mann som er svært folkevennlig, og da han var ordfører gikk han rundt og hilste på sine innbyggere i bergensgatene. Han ønsket å være Bergens og alle bergensernes ordfører, eller som han selv sa det, byens «Borgermester». Før hvert bystyremøte møtte han folk på Torgallmenningen. Dette var en videreføring av ideene til tidligere ordfører Eilert Eilertsen, som satt på en benk i sentrum, og til tidligere politimester Rolf B. Wegner, som gikk tur i byen i uniform. Friele mener at det er viktig at byens ledelse er visuelt til stede i byen og at folk kan få kontakt med den.

En av hans siste oppgaver som ordfører var å ta imot spillerne fra Sportsklubben Brann på Festplassen i Bergen søndag 28. oktober, da de vant Tippeligaen 2007. Han hadde også gått i spissen for «gullmarsjen» til Brann Stadion før siste hjemmekamp, som var mot Viking Fotballklubb.

Gratulerer med en fantastisk jobb. Du kommer til å bli fire år eldre i stolen og føle deg ti år yngre.

Herman Friele da han ønsket den nye ordføreren velkommen i 2007.[6]

Han har vært gift med billedkunstner Bodil Grønfur Olsen, og sammen har de datteren Birgitte Friele. Herman Friele og ektefellen flyttet fra hverandre sommeren 2008. Birgitte Friele ble vinteren 2012/2013 forlovet med Fabian Emil Stang, sønn av Oslo-ordfører Fabian Stang.[7]

Priser og hedersbevisninger[rediger | rediger kilde]

Han ble i 2003 årets bergenser i en kåring i regi av Bergensavisen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, oppført som Herman jr. Friele, Store norske leksikon-ID Herman_jr._Friele[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bjørnstad, Emil (1. februar 2011). «Borgermester på livstid». K7 Bulletin: 28–31. 
  3. ^ a b Skreien, Norvall. «Herman Friele». Norsk biografisk leksikon. Besøkt 6. mars 2013. 
  4. ^ Vold, Jan Stian; Wiederstrøm, Gunnar (18. september 2002). «Herman Friele er Høyres ordførerkandidat». Bergens Tidende. Besøkt 6. mars 2013. 
  5. ^ «Yo, Bergen!». www.ba.no (norsk). 21. mars 2007. Besøkt 3. april 2018. 
  6. ^ Mæland, Pål Andreas (29. oktober 2007). «Rørt Friele takket av». Bergens Tidende. Besøkt 6. mars 2013. 
  7. ^ Brenna, Jarle Grivi (3. januar 2013). «Stang har fridd til Friele». Verdens Gang. Besøkt 6. mars 2013. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pedersen, Kari; Røiseland, Marianne (2004). Herman Friele – brunt gull, blå vind. Oslo: Genesis. ISBN 82-476-0299-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Kristian Helland 
Bergens ordfører
(2003–2007)
Etterfølger:
 Gunnar Bakke