Hopp til innhold

Smørsbroen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smørsbroen
Smørsbroen fotografert fra den nordøstlige siden. I bakgrunnen ser man Kalmarhuset.
Typeveibru
StedBergen kommune
StrekningFylkesvei 5348
Lengde17 meter
Kart
Smørsbroen
60°23′37″N 5°19′11″Ø

Smørsbroen er en veibroFylkesvei 5348/Markeveien i Bergen. Broen krysser Jon Smørs gate (riksvei 555) og har en spennvidde på 17 meter. Smørsbroen er en hvelvbro i betong, med to kjørefelt, fortau på begge sider og parkeringsplasser på én side. Tidligere gikk også trikken i Bergen over Smørsbroen.

Broen ble åpnet i 1923 og rehabilitert i 1990/91. Den er spesiell fordi den har fasader i to ulike stilarter. Den nordøstlige fasaden er i nygotisk stil, mens den sørvestlige fasaden er i funksjonalistisk stil. Ved rehabiliteringen i 1991 ble broen utsmykket av kunstneren Arne Rygvold. I likhet med gaten under broen er Smørsbroen oppkalt etter ridder og riksråd Jon Svalesson Smør (ca. 1420-83).

Smørsbroen er foreslått vernet i Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner.[1]

I 2020 ble det påtalt at broen står med navnet «Smørs bru» på diverse kart. Ved henvendelse svarte Kartverket at det var Bergen kommune som hadde endret navnet, som ikke kunne tilbakeføres uten melding fra kommunen. Imidlertid er Smørsbroen et fylkeskommunalt anlegg, og dermed har fylket vedtaksmyndighet for navnet. Samtidig står man midt i en omorganisering, der ansvaret for veier overføres fra Statens vegvesen til fylkene. Anbefalt skrivemåte er imidlertid Smørsbroen, enstemmig vedtatt av Stadnamntenesta på Vestlandet og Bergen kommune.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Nasjonal verneplan for veger, bruer og vegrelaterte kulturminner Arkivert 16. april 2014 hos Wayback Machine. (se avsnitt om Smørsbroen)
  2. ^ Tom Hjertholm: «Velkommen til Smørs bru», Bergensavisen 25. august 2020

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]