Henrik II av Frankrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henrik II
Konge av Frankrike
Henry II of France..jpg
Født31. mars 1519
Saint-Germain-en-Laye
Død10. juli 1559
Hôtel des Tournelles
Gravlagt Klosterkirken Saint-Denis
Ektefelle Katarina av Medici
Partner(e) Diane de Poitiers, Filippa Duci, Janet Stewart, Nicole de Savigny
ForeldreFrans I og Claude av Frankrike
Far Frans I av Frankrike
Mor Claude av Frankrike
Søsken Francis III, Charles II de Valois, Duke of Orléans, Magdalena av Valois, Margaret of France, Duchess of Berry, Charlotte av Valois
Barn Frans II av Frankrike
Elisabeth
Claude
Karl IX
Henrik III
Margrete
François, hertug av Anjou
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser Sankt Mikaels orden
Annet navnHenri
Regjeringstid31. mars 1547 – 10. juli 1559

Henrik II, konge av Frankrike (fransk: Henri II; født 31. mars 1519, død 10. juli 1559) var et medlem av fyrstehuset Valois, sønn og etterfølger av Frans I av Frankrike, og regjerte fra 31. mars 1547 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Henrik ble født på slottet Saint-Germain-en-Laye som sønn av Frans I og Claude av Frankrike. Hans far ble tatt til fange i slaget ved Pavia i 1525 av sin erkefiende, keiser Karl V, og han ble holdt som fange i Spania.[1] Til gjengjeld for hans frigivelse ble det avtalt at hans to sønner Henrik og Frans (1518-36) skulle sendes til Spania og overta hans plass i fengslet. Brødrene satt fanget i Spania i tre år.

Diane de Poitiers, ca. 1525

Katarina av Medici, og Diane de Poitiers[rediger | rediger kilde]

Henrik inngikk et arrangert ekteskap med Katarina av Medici 28. oktober 1533, da begge var fjorten år.

Året etter innledet Henrik et forhold til den 35-årige enken Diane de Poitiers. De hadde tidligere hatt et nært vennskap, og hun hadde omfavnet ham offentlig den dag han ble sendt til Spania. Diane ble Henriks fortrolige ved hoffet, og i de neste 25 år oppnådde hun stor innflytelse og underskrev endog kongelige dokumenter. Mot denne meget selvsikre, modne og intelligente kvinne hadde Katarina ingen sjanse.[2] Diane insisterte imidlertid på at Henrik tilbrakte tilstrekkelig tid med Katarina til å få tronarvinger.[3]

Konge[rediger | rediger kilde]

Da Henriks storebror Frans døde i 1536 etter en tenniskamp, ble Henrik tronfølger. Han etterfulgte sin far på sin 28 års fødselsdag og ble kronet til konge av Frankrike den 25. juli 1547 i Notre-Dame-katedralen i Reims.

Hans regjeringstid ble preget av krigen mot Østerrike og den voldsomme forfølgelsen af de protestantiske hugenotter. Kongen lot dem brenne levende, eller lot tungen skjære ut på dem som straff for deres tro. Mistanken alene kunne føre til fengsel på livstid.

Henrik utviste også stor strenghet mot samtidens leger, da han udstedte følgende forordning: «Når arvingene anklager legen for et familiemedlems død, vil kongen opplyses om dette, og som ved ethvert annet mord vil rettferd skje fyllest. En lege som er ansatt hos en familie, er forpliktet til å smake på pasientenes ekskrementer og utføre enhver annen tjeneste, ellers kan han anklages for å ha forårsaket deres død.»[4]

Den fatale turnering med Henrik II og Gabriel Montgomery

Død[rediger | rediger kilde]

Henrik var en entusiastisk jeger og deltok gjerne i turneringer. Under konkurransen som ble arrangert 1. juli 1559 for å feire en fredsavtale med erkefienden Habsburg og datteren Elisabets giftermål med Filip 2. av Spania, fikk han et stykke av Gabriel Montgomerys (kaptein for kongens skotske livgarde) lanse inn gjennom øyet og inn i hjernen. Kongen led fryktelig av skadene og døde av dem.

Da Henrik lå på sitt dødsleie, bestemte Katarina suverent hvem som kunne få adgang til kongen. Og selv om han gjentagne ganger spurte etter elskerinnen, Diane de Poitiers, nektet Katarina henne adgang. Etter Henriks død bortviste Katarina Diane fra hoffet.

Henrik ble fulgt av sin sønn Frans II, som døde året etter, og ble så fulgt av sine to brødre. Deres mor fungerte som regent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tazón: The life and times of Thomas Stukeley (c.1525-78), s. 16.
  2. ^ Arnold-Baker: The companion to British history, s. 254.
  3. ^ Prinsesse Michael af Kent: The Serpent and The Moon: two rivals for the love of a Renaissance king
  4. ^ Louis-Sébastien Mercier: Tablå over Paris (s. 127), forlaget Unipub, Oslo 2010, ISBN 978-82-7477-336-3
Henrik II av Frankrike
Født: 31. mars 1519 Død: 10. juli 1559


Titler som regent
Forgjenger :
Frans I av Frankrike


Konge av Frankrike
31. mars 154710. juli 1559
Etterfølger :
Frans II
'Greve av Provence og Forcalquier
som Henrik I'

31. mars 154710. juli 1559