Livgarde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Livgarde er et et elitekorps i en hær som er livvakt for et statsoverhode eller en fyrste. De fleste land har en eller annen form for livgarde i sitt militære system. I Norge er livgarden Hans Majestet Kongens Garde. I militær tradisjon blir en avdeling hvis oppgave det er å passe på presidenter eller kongelige gjerne kalt livgarde som fellesbetegnelse, slik som Hans Majestet Kongens Garde i Norge. Disse har i dag oftest en mer seremoniell funksjon, men ivaretar samtidig noe av sine gamle plikter. I praksis har ofte mer spesielt tilpassede avdelinger innen politi/forsvar/annet tatt over de aller fleste rene livvaktfunksjoner for offisielle myndighetspersoner i verden i dag, selv om livgardene består. Livgarden har ofte en kombinasjon av seremonielle- og paradefunksjoner og en mer moderne militær infanterifunksjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oppdaget med å beskytte kongen eller herskeren har alltid vært en svært viktig oppgave. Helt tilbake til antikken kan vi finne egne avdelinger med livgarde regimenter, slik som pretorianergarden hos Romerne. I Norden hadde man i vikingtiden og middelalderen en egen hird og hirdmenn. Hirdmennene måtte sverge evig troskap til sin herre og love å følge han i både krig og fred, og ofre livet for han om nødvendig. Den eldste The Queen's Body Guard of the Yeomen of the Guard er den britiske monarkens seremonielle livgarde. Den ble opprettet av Henrik VII i 1485 under slaget ved Bosworth Field, og bærer fortsatt uniformer fra tudortiden i rødt og gull. En av de mest kjente livgardene er sveitsergarden i Vatikanet som ankom som leiesoldater til Roma 22. januar 1506. Den spanske livgarden Guardia Real har også røtter tilbake til middelalderen. Napoleons Garde Impériale ble etter hvert en modell for andre livgardeavdelinger i Europa, og blant annet kopiert av både det det russiske og tyske imperiet. I Sverige har man Högvakten som livgardeavdeling. Den ble opprettet i 1523 for å forsvare Stockholms slott og kongefamilien. Den Kongelige Livgarde, i dagligtale bare kalt livgarden, i Danmark ble opprettet av Frederik III den 30. juni 1658. Den 8. november (etterhvert kjent som «Gardens dag») 1856 ble «Hans Majestæt Kongens Norske Garde» besluttet opprettet ved kongelig resolusjon. Før den tid hadde nordmenn tjenestegjort i blant annet den svenske og den danske livgarden.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hans Majestet Kongens Garde

Livgarden, HMKG har som formål å «beskytte Hans Majestet Kongen, hans familie og dens residenser i fred, krise og krig» [1][død lenke]. Deres motto er «Alt for Kongen!».

Aktive livgarder[rediger | rediger kilde]