Fredsavtale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En nedskriving av en av de tidligste kjente fredsavtalene i historien, freden i Kadesh. Istanbuls arkeologiske museum.

En fredsavtale er en enighet mellom to eller flere parter, vanligvis stater eller regjeringer, der en formelt ender en krig eller konflikt som har eksistert mellom de to partene. En fredsavtale er ikke det samme som en våpenhvile, en avtale der en oppnår en enighet om å stoppe fiendtligheter, eller overgi seg, for å midlertidig eller permanent stoppe kamphandlinger. En våpenhvile kan ofte var en forløper til en endelig fredsavtale, med en fredsprosess imellom.

Avtalemomenter[rediger | rediger kilde]

En fredsavtales innhold er ofte avhengig av konfliktens art. I de største konfliktene mellom flere parter kan det ofte resultere i en internasjonal avtale som dekker alle temaer eller avtaler signert mellom hver part.

Det kan være mange forskjellige mulige problem som kan bli løst i en fredsavtale. Noen av disse kan være:

En borgerkrig kan løses med en fredsavtale, noe som skjedde i for eksempel Nepal, Burundi og Guatemala[1], men fredsavtale ender ikke alltid borgerkriger, som i den amerikanske borgerkrigen der den ene parten ble beseiret og regjeringen kollapset. Koreakrigen er et eksempel på en krig som ble stoppet av en våpenhvile, men aldre formelt avsluttet med en fredsavtale.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]