Hell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om stedet Hell. For å lese om hell i betydningen flaks eller lykke, se det.
Hell
Hell
Hell og Stjørdalselva sett fra nord.
Land Norge Norge
Fylke Nord-Trøndelag
Kommune Stjørdal
Areal 1.01 km²
Befolkning 1 525[a] (2015)
Bef.tetthet 1 509,9 innb./km²
Postnummer 7517 Hell

Hell er et tettsted i Lånke i Stjørdal kommune, Nord-Trøndelag. Tettstedet har 1 525[1] innbyggere per 1. januar 2015, og ligger sør for Trondheim lufthavn, Værnes og Stjørdalselva. Stjørdalselva skiller også stedet fra Stjørdalshalsen, som Hell har hatt broforbindelse med siden 1850-årene. Hell var administrasjonssentrum i Lånke kommune inntil 1. januar 1962, da kommunen inngikk i nye Stjørdal kommune.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navneskiltet på Hell stasjon.

Hell er blitt en liten turistattraksjon fordi Hell betyr helveteengelsk. Besøkende, gjerne fra utlandet, kommer til Hell stasjon for å ta bilde av skiltet med stedsnavnet og skiltet med teksten Hell Gods expedition. Dette er den gamle skrivemåten for godsekspedisjon, og også dette har en spesiell betydning på engelsk, nemlig «gudenes ekspedisjon». Prospektkort av stasjonen om vinteren selger også godt, idet dette viser til det engelske ordspråket «when Hell freezes over», som betyr «aldri».

Navnet Hell kommer fra det gammelnorske ordet hellir, som betyr klippehule, skjult under en utoverhengende klippe.

Hellsenteret ligger på Sandfærhus på den andre siden av Stjørdalselva, men har allikevel navn etter stedet, i likhet med Rica Hell Hotel. Årlig arrangeres festivalen Blues in Hell, som i 2010 ble kåret som en av de beste bluesfestivalene i Norge.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Hell-området er i dag et travelt trafikknutepunkt med Trondheim lufthavn Værnes som nærmeste nabo. Fra Europavei 6 på Sandfærhus er det avkjørsel til Selbu og Tydal med flott helårs vei (Fylkesvei 705) over fjellet til Brekken og Røros, eller Sverige gjennom Funäsdalen.

Nordlandsbanen knyttes ved Hell stasjon til Meråkerbanen, som går inn på det svenske jernbanenettet via Storlien til Stockholm. Kort vei fra Hell knyttes Europavei 6 til Europavei 14, som går mot øst til riksgrensen på Storlien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (11. desember 2015). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 25. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]