Hopp til innhold

Hell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om stedet Hell. For å lese om hell i betydningen flaks eller lykke, se det.
Hell
Hell og Stjørdalselva sett fra nord.
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneStjørdal
Postnummer7517 Hell
Areal1,26 km²
Befolkning1 921[a]
Høyde o.h.14 meter
Kart
Hell
63°26′40″N 10°55′21″Ø

Hell er et tettsted og sentrum i Lånke i Stjørdal kommune, Trøndelag. Hell ligger sør for Stjørdalselva og Trondheim lufthavn, Værnes. Før det ble broforbindelse over Stjørdalselva i 1856, var det fergetrafikk over elva ved Sandfærhus og Mælen.[1] Hell var administrasjonssentrum i Lånke kommune inntil 1. januar 1962, da kommunen inngikk i nye Stjørdal kommune. Hell ble regnet som eget tettsted av Statistisk sentralbyrå frem til 2019, da det ble regnet sammen med Stjørdalshalsen.[2] I 2021 ble stedet igjen skilt ut som eget tettsted. Helleristningene på Hell er datert til steinalderen, og utført i med en noe unik teknikk hvor helleristningene er skåret inn i berget, i stedet for å bli hugget inn.

Navneskiltet på Hell stasjon.

Hell er blitt en turistattraksjon fordi Hell betyr helveteengelsk. Besøkende, gjerne fra utlandet, kommer til Hell stasjon for å ta bilde av skiltet med stedsnavnet og skiltet med teksten Hell Gods Expedition. Dette er den gamle skrivemåten for godsekspedisjon, og også dette har en spesiell betydning på engelsk, nemlig «gudenes ekspedisjon».

Navnet Hell kommer fra det gammelnorske ordet hellir, som betyr klippehule, skjult under en utoverhengende klippe.

Hell Kjøpesenter ligger på Sandfærhus på den andre siden av Stjørdalselva, men har allikevel navn etter stedet, i likhet med Scandic Hell, et av de største hotellene i Norge. Årlig arrangeres festivalen Blues in Hell, som i 2010 ble kåret som en av de beste bluesfestivalene i Europa.

Samferdsel

[rediger | rediger kilde]

Hell-området er i dag et travelt trafikknutepunkt med Trondheim lufthavn Værnes som nærmeste nabo. Fra Europavei 6 på Sandfærhus er det avkjørsel til Selbu og Tydal med flott helårs vei (Fylkesvei 705) over fjellet til Brekken og Røros, eller Sverige gjennom Funäsdalen.

Nordlandsbanen knyttes ved Hell stasjon til Meråkerbanen, som går inn på det svenske jernbanenettet via Storlien til Stockholm. Kort vei fra Hell knyttes Europavei 6 til Europavei 14, som går mot øst til riksgrensen på Storlien.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Pilegrimsleden igjennom Lånke». Lånke historielag. Arkivert fra originalen 6. januar 2017. Besøkt 6. januar 2017. 
  2. ^ «Nye og utgåtte tettsteder». Statistisk sentralbyrå. Besøkt 12. november 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]