Storlien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storlien
LandSveriges flagg Sverige
FylkeJämtland
Areal59 hektar[1]
Befolkning78 (2017)
Bef.tetthet1,14 innb./hektar
Posisjonskart
Storlien ligger i Sverige
Storlien
Storlien
Storlien (Sverige)
Kart
Storlien
63°19′05″N 12°05′42″Ø

Storlien er et tettsted i den svenske kommunen Åre i Jämtland fylke, to kilometer fra riksgrensen mot Meråker i Trøndelag. Tettstedet har 78 innbyggere (2009) og er bygd opp omkring turisme, spesielt rundt alpinanlegget, men også snøskuterkjøring, langrenn, jakt, fiske og fjellvandring. Stor økning i detaljhandelen på grunn av omfattende grensehandel fra nordmenn har funnet sted på 2000-tallet. Den svenske kongefamilien har et hus i Storlien, hvor de bruker å feire påske. Tidigere eksisterte det også et sanatorium på stedet.

I Storlien finnes blant annet Storliens högfjällshotell og hyttefeltet Fjäll-lien. Store deler av Storlien, inklusive fjellet og i prinsippet all bebyggelig mark på stedet, har vært eid av Lars Nilssons "dödsbo".[2]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fram til starten av 1800-tallet ble Storlien brukt i all hovedsak av nordmenn for jakt, fiske og til beite. I 1844 ankom den første nybyggeren, og i 1882 ble jernbanen innviet. I 1888 startet doktor Ernst Westerlund sin kurstedsvirksomhet der, og to hoteller ble etablert på stedet. Med sitt lettilgjenglige høyfjellsterreng og jernbanestasjon ble Storlien raskt et sentrum for turisme. I 1933 fikk arveprins Gustav Adolf og prinsesse Sibylla en hytte som bryllupsgave av Skidfrämjandet, en hytte som fortsatt er i kongefamiliens eie.

Under andre verdenskrig var det besøksforbud i Storlien, som da ble brukt av militæret. I 1940 ble det avholdt topphemmelige militære forhandlinger mellom Sverige og det nasjonalsosialistiske Tyskland i en jernbanevogn i Storlien.[trenger referanse]

I 1958 ble høyfjellshotellet bygd ut, som da fikk en kapasitet på 550 gjester. I juli 2011 kjøpte Ulrich John området, etter at hotellet hadde vært stengt for publikum i rundt ett års tid. Den nye eieren Ulrich John uttalte til Östersunds-Posten at "jag tror på Storlien och vi kommer att satsa på hotellet. Storlien är en helt underbar ort och som har framtiden för sig." [3] Hotellet ble gjenåpnet vinteren 2012.

Den svenske kongefamilien har et hus i Storlien, hvor de pleier å feire påske og nyttår.[4]

Europavei 14 går gjennom Storlien. En del av filmen Guttene fra Brasil utspiller seg på Storlien.

Skiområdet[rediger | rediger kilde]

Bilde fra toppen av skiområdet.
Storliens järnvägsstation ligger 600 meter over havet og er Sveriges høyest beliggende jernbanestasjon.

Storliens skiområde består av ni heiser og 23 nedfarter. Fallhøyden bare 190 meter, hvilket er ganske lite sammenlignet med andre anlegg, som betyr at bakkene er ganske korte.

Det finnes også tre barneområder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]