Flaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mosaikk av Tykhon, personifikasjonen av hell og lykke i gresk mytologi. Tykhon ble betegnet som daimon agathos, det vil si en «god ånd». Tykhon holde spidd i hendene og har forstørret kjønnsorgan som tegn på medgang og lykke.
Å finne en firkløver, det vil si et kløverblad med fire, ikke tre småblader, anses i mange land som et tegn på personlig hell. Firkløveren er derfor et utbredt symbol på flaks og betraktes som en lykkebringer. Enkelte mener tilsynelatende tilfeldig flaks nettopp handler om økt oppmerksomhet overfor omgivelsene og mulighetene, om å gripe sjansen og se positivt på tilværelsen.

Flaks, hell og tur er at noe går bra for noen, særlig hvis det skjer overraskende og tilfeldig eller uten at en anstrenger seg. Flaks kan også kalles lykke, et ord som dessuten kan bety dyp glede.

Begrepet og fenomenet kan forklares og beskrives fra flere synsvinkler. En rasjonell betraktningsmåte handler om statistikk, sannsynlighet og tilfeldigheter. En kan også forstå fenomenet ved hjelp av psykologi, for eksempel at positive hendelser og utfall utenfor en selv kan oppleves som personlig hell. Et kjent psykologisk fenomen knyttet til flaks er «hell i uhellet». Troen på flaks spiller også en viktig del i folketro og overtro. En religiøs betraktningsmåte kan handle om skjebne og forutbestemthet, karma og at «en høster som en sår», altså at noen faktisk er heldigere enn andre og at de har fortjent å lykkes. En annen overnaturlig innfallsvinkel til fenomenet er at en kan påvirke sitt eget hell og lykke gjennom spirituelle metoder eller ved å utføre bestemte ritualer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.