Flaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mosaikk av Tykhon, personifikasjonen av hell og lykke i gresk mytologi. Tykhon ble betegnet som daimon agathos, det vil si en «god ånd». Tykhon holde spidd i hendene og har forstørret kjønnsorgan som tegn på medgang og lykke.
Å finne en firkløver, det vil si et kløverblad med fire, ikke tre småblader, anses i mange land som et tegn på personlig hell. Firkløveren er derfor et utbredt symbol på flaks og betraktes som en lykkebringer. Enkelte mener tilsynelatende tilfeldig flaks nettopp handler om økt oppmerksomhet overfor omgivelsene og mulighetene, om å gripe sjansen og se positivt på tilværelsen.

Flaks, hell og tur er utfall over forventning som følge av hendelsesforløp en selv ikke har påvirket. Et beslektet begrep er ordet «lykketreff».

Begrepet og fenomenet kan forklares og beskrives fra flere synsvinkler. En rasjonell betraktningsmåte handler om statistikk, sannsynlighet og tilfeldigheter.[1][2] En kan også forstå fenomenet ved hjelp av psykologi, for eksempel at positive hendelser og utfall utenfor en selv kan oppleves som personlig hell. Et kjent psykologisk fenomen knyttet til flaks er «hell i uhellet». Troen på flaks spiller også en viktig del i folketro og overtro. En religiøs betraktningsmåte kan handle om skjebne og forutbestemthet, karma og at «en høster som en sår», altså at noen faktisk er heldigere enn andre og at de har fortjent å lykkes.[3][4] En annen overnaturlig innfallsvinkel til fenomenet er at en kan påvirke sitt eget hell og lykke gjennom spirituelle metoder eller ved å utføre bestemte ritualer.

Motstykke[rediger | rediger kilde]

Som motstykke til «flaks» har man begrepet «uflaks».[4][5] Man kan også benytte adjektivet «uheldig» om fraværet av flaks, men substantivet «uhell» er ikke et motstykke til «flaks».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grønli, Kristin Straumsheim (31. mai 2002). «Straffekonk er ikke et sjansespill». forskning.no (norsk). Besøkt 25. april 2021. 
  2. ^ Schjølberg, Ulla Gjeset (25. juni 2016). «Slik scorer du på straffe». forskning.no (norsk). Besøkt 25. april 2021. 
  3. ^ Spilde, Ingrid (12. april 2004). «Født heldig?». forskning.no (norsk). Besøkt 25. april 2021. 
  4. ^ a b Søderlind, Didrik (27. juni 2005). «– Sykdom skyldes uflaks». forskning.no (norsk). Besøkt 25. april 2021. 
  5. ^ Søderlind, Didrik (27. juni 2005). «Tre typer uflaks». forskning.no (norsk). Besøkt 25. april 2021.