Hartvig Sætra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hartvig Sætra
Født25. okt. 1933Rediger på Wikidata
Død29. feb. 2004Rediger på Wikidata (70 år)
BeskjeftigelsePolitiker, skribent Rediger på Wikidata
PartiSosialistisk Venstreparti
Norges Kommunistiske Parti
NasjonalitetNorge
UtmerkelserHeidersprisen Aasmund Olavson Vinje (2001)

Hartvig Sætra (født 25. oktober 1933 i Krødsherad, død 29. februar 2004) var en norsk skribent som skrev mye i avisene Dag og Tid og Friheten.

Sætra var en ihuga venstreradikaler og målmann. Han var opprinnelig med i SV (1975–1983), men meldte seg i 1999 inn i NKP etter å ha vært partiløs en periode. Sætra brukte mye tid på det han kalte «å avsløre medieløgnene» om krigene i det tidligere Jugoslavia. En annen sak han engasjerte seg for var det samiske folkets rettigheter.

1970- og 80-tallet brukte Sætra mye tid på å dokumentere overgrepene til Pol Pot i Kambodsja. Dette førte naturlig nok til sterkt uvennskap med andre folk som sympatiserte med RV og AKP.

I kjølvannet av Lund-rapporten viste det seg at Sætra hadde en omfangsrik mappe hos POT.

Sætra skrev flere bøker og blir av mange vurdert som en viktig premissleverandør for diskusjonen om økologi og sosialisme i Norge.

Han var en pådriver for opprettelsen av Reisa nasjonalpark.

Han ble født i Krødsherad i Buskerud, hvor han vokste opp som enebarn. Faren døde før han ble født. Han gikk folkeskole på grendeskolen Snersrud i Krødsherad, realskole i Vikersund i Modum og gymnas i Hønefoss i Ringerike (1952). Deretter dro han til Gratangen for å jobbe som lærer. Han tok lærerskolen i Oslo, før han returnerte til Gratangen. Han ble gift i 1959, paret fikk sønnene Gunnar og Dagfinn. Han arbeidet i skolen som adjunkt, senere lektor med hovedfag i botanikk i 1971. Han studerte også fysikk, kjemi, matematikk og nordisk mellomfag.

Han var lærer og lektor på Kongsbakken videregående skole i Tromsø, men flest år var han i Nordreisa hvor han blant annet underviste på Nordreisa videregående skole.

Han giftet seg for andre gang 19. februar 2000. I 2001 fikk han Vinjeprisen fra Riksfondet for nynorsk presse.

Fra april 1999 var han syk med kreftdiagnose. Han døde 29. februar 2004 i Tromsø.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]