Gyvelmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Gyvelmåler
Gyvelmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chesias legatella
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: gyvelmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Chesias
Habitat: der det vokser gyvel
Utbredelse: Vest-Europa og Nord-Afrika.

Gyvelmåler (Chesias legatella) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er funnet noen få ganger i Norge, på Østlandet og Sørlandet og dessuten på Osterøy i Hordaland. Denne arten minner om en mott (Pyraloidea), og det at artsnavnet ender på "-ella" røper at den opprinnelig ble beskrevet som en småsommerfugl. De fleste målere har navn som slutter på "-ata".

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gyvelmåler, larve

En middelsstor (vingespenn 30 – 37 mm), slank, grå måler. Forvingen er tilspisset og nærmest oval på formen, ulikt andre målere men det kan ligne på mange småsommerfugler (men disse er vanligvis mye mindre). Arten hviler med vingene taklagde over kroppen, noe som også er ganske uvanlig for målere. Forvingen har en bred, hvit lengdestrek omtrent midt i vingen i den ytre halvdelen, rett foran og bak denne er det vanligvis tydelige svarte lengdeflekker. Bakvingen er skinnende silkehvit. Larven er lang og tynn, praktisk talt naken, grønn eller gul, ofte med en svart ryggstripe på de bakerste kroppsleddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på gyvel (Cytisus scoparius) og man kan treffe arten der denne busken vokser. De voksne målerne flyr i september – oktober og arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i den vestlige delen av Europa og også i Nord-Afrika. I Norge er arten bare funnet fire ganger, i Østfold, Akershus og Aust-Agder og dessuten på Osterøy i Hordaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]