Hopp til innhold

Gullaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For kvinnenavnet Gullaug, se Gudlaug.
Gullaug
LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud
KommuneLier
Postnummer3426 GULLAUG [1], 3427 GULLAUG eller 3428 GULLAUG (Postboksadresser) [2]
Kart
Gullaug
59°44′24″N 10°17′14″Ø
Nedlagte Gullaug holdeplass på Drammenbanens gamle trasé

Gullaug er et sted som ligger mellom Lierbyen, Røyken og Drammen i Lier kommune i Buskerud. Da Norsk Sprængstofindustri kjøpte grunnen på Gullaug var det tre gårdsbruk,[3] Søndre, Mellom og Nordre Gullaug på odden ved Drammensfjorden. I dag er det bare husene på Nordre Gullaug som fortsatt står. Geografisk er Gullaug kun området på odden som utgjør Søndre, Mellom og Nordre Gullaug i tillegg til Gullaugkleiva, Kvernbakken, Kvernsletta, Jordet og 7 Eleven/Kiwi[4]. På folkemunne blir Gullaug brukt om skolekretesen til Gullaug skole. Den utgjør området fra Lierkroa i nord, Lahell i sør, Amtmannssvingen i vest og Spikkestad i øst.

Europavei 134 passer forbi Gullaug, med forbindelse til E18 og E6.

Gullaug var stoppested på gamle Drammenbanen via Spikkestad og Lierbyen fram til Lieråsen tunnelen ble åpnet i 1973, se Gullaug holdeplass. Dyno fortsatte driften av banen fra Spikkestad fram til tunnelen ved Gullaugkleiva i en periode for lasting og lossing ifm med produksjon av sprengstoff.

Gullaug hadde eget postkontor på 1980-tallet. Det var et brakkebygg som var plassert omtrent der gjennvinningsstasjonen er i dag. Postkontoret ble nedlagt en periode inntil Kiwi Gullaug fikk post i butikk.

Store deler av bebyggelsen på Gullaug er oppført i forbindelse med Norsk Sprængstofindustris (Dyno) tidligere anlegg på Gullaug. I 2001 begynte byggingen av Engersand Havn, noe som har medført betydelig befolkningsvekst, boligprisøkning og reduksjon av vegetasjon. Den forrige, store boligbebyggelsen ble anlagt fra midten av 1960-tallet med Sørumlia, fra midten av 1970-tallet med Linneslia og på 1990-tallet med omlegging av Kvernbakken og kobling mot Gullaugkleiva med fortetting i eldre områder og bygging i nye områder. Sørumlia er skilt ut fra Sørumgårdene og Linneslia fra Søndre Linnes gård (gnr. 112, bnr. 1).[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 3426 i Posten sin postnr katalog
  2. ^ Gullaug i Posten sin postnr katalog
  3. ^ Gullaug på Lier kommunes offisielle nettsted
  4. ^ [1]
  5. ^ Søndre Linnes på Lier kommunes offisielle nettsted]