Linnesstranda naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Linnesstranda naturreservat
Areal59,39 hektar[1]
Map
Linnesstranda naturreservat
59°44′47″N 10°16′36″Ø

Linnesstranda naturreservat ligger i Lier kommune ved Lierelvas utløp til Drammensfjorden, og ble opprettet ved kongelig resolusjon 28. juni 1985. Den 14. desember 2007 ble verneområdet utvidet som en del av verneplan for Oslofjorden. Området omfatter nå et areal på 593 dekar.[1]

Det er et våtmarksområde som er blitt til ved at Lierelvas munning opp gjennom tidene har flyttet seg og lagt opp store løsmasser. Området har store botaniske og ornitologiske verdier.

Reservatet har en utrolig frodighet som bare har blitt større siden fredningen i 1985. Det er nok noe av det nærmeste man kommer en tropisk urskog i Norge.

I 1995 ble det satt opp et tårn (fugletårn) for å observere fulene ved dagens utløp av Lierelva. Parker ved Gullaug skole og følg sti langs elvekanten, så finner du tårnet.

Innerst finner vi jordbrukslandskap og bebyggelse. Nedenfor bebyggelsen er det en gråor-heggeskog som i perioder med høyvann står med røttene i vann. Her vokser slyngplanten humle som lianer langs trærne, og gjør skogen nesten ugjennomtrengelig. Utenfor skogen kommer et belte med takrørskog og ytterst muddergrunner som blir blottlagt ved lavvann.

Det er observert hele 212 ulike fuglearter i området, hvorav årlig mer enn hundre og førti. Ca. 50 arter er hekkende. Siden området ikke er så stort, er det lettere komme i nærkontakt med fuglene på Linnesstranda enn mange andre steder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]