Lahell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lahell
LandNorges flagg Norge
Kart
Lahell
59°43′34″N 10°18′50″Ø

Lahell er en grend og et tettsted i kommunen Lier i Viken fylke. Den sydligste delen av tettstedet, ved Lahellholmen, ligger i Asker kommune. Området ligger langs indre del av Drammensfjorden.

Navnet kommer fra det gammelnorske «Laðhella» – et berg ved sjøen hvor man laster og losser båter.[1]

Lahell er primært et boligområde som grenser til Gullaug i nord, ca. syv km fra Drammen by.

Store deler av befolkningen bosatte seg på Lahell i forbindelse med sprengstoff-produsenten Dyno Industrier. Produksjonen av sprengstoff er nå flyttet fra Gullaug-halvøya, og Helse Sør-Øst planlegger å bygge et nytt og moderne sykehus på deler av tomten.

Engersand friluftsområde besøkes om sommeren av sol- og vannglade turister. Ticon Eiendom planlegger, over de neste årene, videre utbygging av Engersand Havn til totalt ca. 60.000 m2 boligmasse, samt tilhørende bygg for forretningsvirksomhet.[2] De inntil fem etasjer høye boligblokkene står i sterk kontrast til den eksisterende, tradisjonelle lavbebyggelsen i området.

På tross av Regjeringens byggeforbud i 100-metersbeltet langs sjøen (§ 1-8 i plan- og bygningsloven av 27. juni 2008) og boligfeltets plassering i umiddelbar nærhet til Drammensfjorden og dens viktige våtmarksområder, ble området regulert til bolig- og næringsvirksomhet av Lier kommune.

Europavei 134 fører tungtransport og pendlertrafikk gjennom det idylliske nabolaget til og fra Oslofjordtunnelen. Antall passerende kjøretøy oversteg i 2007 13 000 per døgn, hvorav > 7 % er tungtransport.[3] Det planlegges en tunnel gjennom Mørkåsen fra Gullaug til Dagslett i Røyken, som delvis vil bli finansiert av ny bomstasjon på Lahell.

Historiske, lokale stedsnavn i Lahellområdet omfatter blant annet: Engersand, Engersandbukta, Gullaugbukta, Høstakerstranda, Møkkastranda, Kuskjæret, Furuset, Svarthølet, Grassodden, Gullaugbukta, Berget, Teglsteinsfabrikken, Tjærefabrikken, Becherstranda, Dullumsjuvet og Ticon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]