Grønn saus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grønn saus er en betegnelse på forskjellige sauser med urter som hovedingrediens med rømme eller matolje som basis. De fleste av disse blir servert kalde. Sausene stammer fra mattradisjonene i mange land og regnes der ofte som regionale spesialiteter.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Fransk sauce verte[rediger | rediger kilde]

Den franske sauce verte består av majones som er blandet med urter. Disse er enten finhakket eller strøket gjennom en sil. Urter som persille, estragon, kjørvel, Engelskkarse, pimpernell og gressløk er vanlige. Ofte brukes også hvitløk.

Frankfurter grüne Soße[rediger | rediger kilde]

Tradisjonell Frankfurter Grüne Soße

Den tyske Frankfurter grüne Soße består etter tradisjonen av syv urter: agurkurt, kjørvel, karse, persille, pimpernell, engsyre og gressløk. Urtene hakkes svært fint og blandes med sur fløte eller majones, eddik eller sitronsaft, salt og pepper. Tradisjonelt blir den spist med kokte poteter og hardkokte egg. Sausen er en sesongoppskrift, som ifølge tradisjonen begynner skjærtorsdag (tysk: Gründonnerstag) og slutter med den første nattefrosten om høsten. Siden 2010 er sausen beskyttet gjennom det tyske patentkontoret.[1]

Italiensk salsa verde[rediger | rediger kilde]

I den italienske mattradisjonen finnes det en mengde kalde urtesauser, den mest kjente er antakelig pesto. Den egentlige salsa verde kommer fra norditalia, og likner Frankfurter Grüne Soße. Den inneholder i tillegg egg og sennep, og også andre urter som for eksempel basilikum og merian brukes, hvitløk er vanlig. Ofte blir også hakkete kapers brukt.

En annen grønn saus er bagnetto verde som blir jevnet med kokt eggeplomme og strøkavring. Denne inneholder stort sett bare persille, det tilføyes kapers og ansjos.

Kanarisk mojo verde[rediger | rediger kilde]

Kanariøyene blir en grønn saus av persille og korianderblader gjerne brukt. Andre ingredienser er sitronsaft, olivenolje, spisskummen og salt. Noen ganger blir den også blandet med grønn paprika.

Baskisk salsa verde[rediger | rediger kilde]

I Baskerland er en saus vanlig som består av matolje, mel, erter og persille. Den blir fremfor alt brukt til fisk.

Meksikansk salsa verde[rediger | rediger kilde]

Salsa verde og salsa roja.

I tradisjonell meksikansk mat blir sausen ikke laget av urter, men av purerte tomatillos, en frukt i lyktslekta, sammen med chilipepper eller jalapeño, korianderblader og sitronsaft.[2]

Indisk hari chutney[rediger | rediger kilde]

Hari chutney («grønn chutney») eller hara masala («grønn blanding») er en spesialitet fra Hyderabad i Sentralindia. Den består av mynte, korianderblader, revet kokos og rikelig med grønn chili. Blandet med varm ris er dette grønn pilaff, en rett som er typisk for Hyderabad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]