Godfried Danneels

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Godfried Danneels
Bloedprocessie Mgr Danneels.JPG
Født4. juni 1933 (84 år)
Kanegem
Utdannet ved Katholieke Universiteit Leuven
Beskjeftigelse Teolog, universitetslærer, katolsk prest
NasjonalitetBelgia
LivssynDen romersk-katolske kirke
Medlem avDet europeiske akademi for vitenskap og kunst

Coat of arms of Godfried Danneels.svg

Godfried Danneels (født 4. juni 1933 i Kanegem i Tielt, Belgia) er kardinal i Den katolske kirke, og tidligere erkebiskop av Mechelen-Brussel.

Danneels fikk sin videregående utdannelse i Tielt, og begynte så på presteseminaret i Brugge. I 1954 tok han lisensiatgraden i filosofi ved det katolske universitetet i Leuven. Han ble presteviet 17. august 1957, og studerte så videre ved Det pavelige universitet Gregoriana i Roma. Der tok han i 1959 doktorgraden i teologi.

Pave Paul VI utnevnte ham den 4. november 1977 til biskop av Antwerpen. Han ble ordinert 18. desember samme år av kardinal Leo-Jozef Suenens. I 1978 ble han medlem av Kongregasjonen for troslæren, og 19. desember 1979 ble han erkebiskop av Mechelen-Brussel. I 1980 ble han militærordinarius for Belgia.

2. februar 1983 ble han utnevnt til kardinal av Johannes Paul II. Han ble medlem av:

Da han var under 80 år gammel ved pave Johannes Paul IIs død i 2005 hadde han stemmerett ved pavevalget dette året. Han ble selv regnet som en kandidat, og var favoritt hos mange moderate katolikker.[trenger referanse] En ting som svekket hans mulighet[trenger referanse] til å bli pave var at han i 1997 hadde et alvorlig hjerteinfarkt, og måtte gjennomgå en bypassoperasjon.

Den 18. januar 2010 fratrådte han embedet som erkebiskop av Mechelen-Brussel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Leo Jozef Suenens 
Erkebiskop av Mechelen-Brussel
(1979–-)
Etterfølger:
 Nåværende erkebiskop