André-Joseph Léonard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
André-Joseph Léonard
Født6. mai 1940[1][2]Rediger på Wikidata (83 år)
Namur
BeskjeftigelseFilosof, teolog, universitetslærer, katolsk prest (1964–), skribent, katolsk biskop (1991–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Mechelen-Brussels (2010–2015)
  • biskop (2010–2015)
  • biskop (1991–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedGregoriana
UCLouvain
Université de Namur
NasjonalitetBelgia
Medlem avRidderordenen av den hellige grav i Jerusalem
UtmerkelserCardinal Mercier Prize for International Philosophy (1975)[3]
Signatur
André-Joseph Léonards signatur
Våpenskjold
André-Joseph Léonards våpenskjold

André-Joseph Léonard (født 6. mai 1940 i Jambes i Namur i Belgia) er en belgisk katolsk erkebiskop, filosof og teolog. Han var medlem av Den internasjonale teologiske kommisjon for troslærekongregasjonen. I 1991 ble han utnevnt til biskop av Namur og fra 18. januar 2010 var han erkebiskop av erkebispedømmet Mechelen-Brussel og primas av Belgia frem til sin aldersbetingede fratreden den 6. november 2015. Den 27. februar 2010 ble han utnevnt til landets militærordinarius, president for bispekonferansen i Belgia og siden 2011 medlem av det pavelige råd for fremme av nyevangelisering.

Han har skrevet en rekke arbeider om filosofi, teologi og den katolske religion.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Født i den belgiske kommunen Jambes i år 1940. Faren døde kort tid etter fødselen under de første dagene av den tyske invasjon av Belgia. Han er en av fire brødre som ble prester. Han fullførte sine videregående studier ved Notre-Dame de la Paix-kollegiet i byen Namur, og biskopen der, André-Marie Charue sendte ham til presteseminar i Leuven. Der fullførte han sine kirkelige studier og oppnådde en mastergrad i filosofi. Deretter flyttet han til Italia for å fortsette studiene, uteksaminert i teologi fra en av de pavelige høyskolene i Roma og deretter uteksaminert fra Det pavelige gregorianske universitet.

Prest[rediger | rediger kilde]

I løpet av denne tiden ble han ordinert til prest den 19. juli 1964 av biskop André-Marie Charue. I 1974 tok han doktorgrad i filosofi fra det katolske universitetet i Louvain, med en avhandling kalt Commentaire littéral de la Logique de Hegel. Etter endte universitetsstudier begynte han i den vanlige prestetjeneste.

I slutten av 1980 ble han medlem av den internasjonale teologiske kommisjon for troskongregasjonen. Han var disse årene også professor i filosofi ved det katolske universitet i Leuven til 1991.

Biskop av Namur[rediger | rediger kilde]

Den 7. februar 1991 utnevnte pave Johannes Paul II ham til biskop av bispedømmet Namur etter biskop Robert-Joseph Mathen. Han ble presteviet den 14. april samme år, i hendene på kardinal og erkebiskop erkebiskop Godfried Danneels. Medkonsekratorer var biskop Robert-Joseph Mathen, hans forgjenger, og biskopen av Gent, Léonce Albert Van Peteghem.

Som biskop av Namur fokuserte han spesielt på ungdommen og fremme av nye kall til prestedømmet, og samarbeidet dermed med bispedømmeseminaret.

Erkebiskop av Mechenen-Brussel[rediger | rediger kilde]

Senere den 18. januar 2010 utnevnte pave Benedikt XVI ham til erkebiskop av erkebispedømmet Mechelen-Brussel og primas av Belgia, etter Godfried Danneels, som trakk seg tilbake av aldersgrunner. Ved utnevnelsen ble han regnet som en de mer konservative biskopene i Europa. Han uttalte personlig at hans høyeste prioriteter under hans nye bispeembete vil være: kall, liturgien og innsatsen innen de sosiale spørsmål.

Hans aldersbetingede avskjedssøknad ble akseptert av pave Frans den 1. juni 2015, og trådte i kraft 6. november samme år. Jozef De Kesel ble utnevnt til hans etterfølger.

Skrifter[rediger | rediger kilde]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, oppført som André-Mutien Léonard, Babelio forfatter-ID 116447[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ uclouvain.be, besøkt 9. mars 2024[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.catholic-hierarchy.org leoam, lest 22. september 2022