Hopp til innhold

Giuseppe Placido Maria Nicolini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Biskop Giuseppe Nicolini, O.S.B.
Biskop Nicolinis grav i krypten i katedralen i Assisi.

Giuseppe Placido Maria Nicolini O.S.B. (født 6. januar 1877 i Villazzano ved Trento i Italia; død 25. november 1973 samme sted) var en benediktiner og katolsk biskop av Assisi.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Benediktinerprest

[rediger | rediger kilde]

Den 25. mars 1893 avla Nicolini sine ordensløfter i et benediktinerkloster i Genova; han ble ordinert til prest den 9. juli 1899. Etter å ha studert teologi, underviste han ved Det pavelige Athenaeum Sant'Anselmo i Roma og ble abbed i abbediet Praglia.

Den 18. august 1919 ble Giuseppe Placido Nicolini utnevnt av pave Benedikt XV til abbed i det eksempte klosteret Cava de’ Tirreni.

Biskop av Assisi

[rediger | rediger kilde]

Den 22. juni 1928 utnevnte pave Pius XI ham til biskop av Assisi. Han ble ordinert til biskop av erkebiskopen av Napoli, kardinal Alessio Ascalesi CPPS, den 2. september 1928; medkonsekratorer var abbeden av Montecassino, Gregorio Diamare O.S.B., og erkebiskopen av Acerenza-Matera, Anselmo Filippo Pecci O.S.B.

Under andre verdenskrig etablerte Nicolini et redningsnettverk som senere er blitt kalt Assisi Network, en hemmelig organisasjon av katolske geistlige som tilbød jøder beskyttelse mot jødeutryddelsene under nazistenes okkupasjon av Italia.[1] Sammen med fransiskaneren Rufino Niccacci klarte han å skjule flere hundre jøder fra arrestasjon i kirker, klostre og andre kirkelige eiendommer.[1] Selv om mange av disse kirkerommene normalt var stengt for utenforstående, huset Nicolini de forfulgte jødene der og ga dem også frihet til å gestalte sine religiøse seremonier. Så i oktober 1943 kunne de feire Yom Kippur sammen med nonnene som var der.

Sogneprest Aldo Brunacci fikk i oppdrag av Nicolini å gjennomføre en redningsaksjon for å tilby tilflukt til jødene. Han ble også betrodd å utarbeide forfalskede reisedokumenter for å gjøre det mulig for jøder å forlate Italia.[1]

Alexander Ramati skrev en bok om redningstiltakene, og i 1985 regisserte han filmen The Assisi Underground der biskop Nicolini ble spilt av James Mason og dubbet til italiensk av Marcello Tusco.

Paolo Mirti viet romanen La società delle mandorle til historien.

Biskopen deltok i alle fire sesjonene i Det andre Vatikankonsil og forble i sitt bispeembede til sin død i 1973.

Biskop Giuseppe Placido Maria Nicolini er gravlagt i Assisi-katedralen.

I hjembyen hans var et torg viet til ham.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Ramati, Alexander: The Assisi Underground. New York: Stein and Day, 1978.

Referanser

[rediger | rediger kilde]