Hopp til innhold

Gibson Les Paul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gibson Les Paul
ProdusentGibson Guitar Corporation
Konstruksjon
KroppstypeSolid
Materialer
KroppMahogni
Mekanikk
PickupHumbucker

Gibson Les Paul er en elektrisk gitarmodell, først utgitt av Gibson Guitar Corporation på tidlig 50-tall. Den er oppkalt etter jazzgitaristen Les Paul (egentlig Lester William Polsfuss, (1915–2009).

Gibsons datterselskap Epiphone lager budsjettutgaver av Les Paul som tilbyr mesteparten av lydkvaliteten mot en rimeligere pris. Flere gitarprodusenter som PRS og ESP lager modeller som minner mye om en Les Paul, men det er Gibson som eier rettighetene til navnet «Les Paul».

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Les Paul-gitaren er oppkalt etter gitaristen Les Paul, som var den første som gikk til Gibson med ideen om å lage en elektrisk gitar i heltre (dette var i 1945, men Gibson ville ikke røre prosjektet). Selv om den bærer hans navn har Les Paul ikke mye med gitarens design å gjøre utenom strengstolen som Gibson senere gikk bort ifra av praktiske grunner. Gibson henvendte seg til Paul med sitt designkonsept, og han kom med to forslag. At gitaren skulle anses som et luksusinstrument, alltid skulle kunne kjøpes i gull (en gold-top) og at man brukte en stol som strengene vikles rundt om. Det første forslaget ble akseptert og man har alltid kunne kjøpe en gold-top Les Paul. Men på grunn av problemer med intonasjonen fantes Pauls stoldesign bare på de første Les Paul-gitarer som ble laget. Les Paul-gitaren kom i salg i 1952, og har vært i produksjon siden da (unntatt årene 1960 til 1968 da Gibson SG skulle erstatte den, også under navnet Les Paul).[1][2]

Karakteristikker og kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt er en Les Paul kjent for å være en veldig tung gitar, da store deler av den pleier å bestå av solid mahogni. Den har en varm og rund lyd med sine humbuckerpickuper sammenliknet med den tynne og diskantdominerte lyden som vanlige enviklede pickuper produserer i gitarer som Fender Stratocaster. Opprinnelig ble Les Paul bygget med P90 pickuper, men humbucker-pickuper ble brukt etter at de ble utviklet av Seth Lover for Gibson. Les Paul ble utviklet som en jazz-gitar, men har vært veldig populær innen genrer som blues og rock. Mange gitarister pleier å håndplukke sine pickuper etter sin lydsmak uavhengig av produsent. Man kan for eksempel få spesielle fester til å sette Fender pickuper i en Les Paul.[3]

En bassutgave av Les Paul-gitaren finnes også, men har aldri vært spesielt utbredt.

Gitarister[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The History of the Gibson Les Paul». guitarmasterclass.net. Besøkt 17. november 2015. 
  2. ^ «The History Of: Gibson Les Paul». ultimate-guitar-com. Besøkt 17. november 2015. 
  3. ^ «The Les Paul Buying Guide». thehub.musiciansfriend.com. Arkivert fra originalen 17. november 2015. Besøkt 17. november 2015. 
  4. ^ «Fender Stratocaster vs. Gibson Les Paul». rockheim.no. Besøkt 17. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]