ESP Guitars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ESP Guitars
BransjeProdusent av musikkinstrumenter
Etablert1975
HovedkontorTokyo
LandJapan
Produkt(er)elektrisk gitar
Grunnlegger(e)Hisatake Shibuya
Nettstedwww.espguitars.com (en)

ESP Guitar Co er en japansk gitarprodusent som i dag har sitt hovedkvarter i North Hollywood, California. ESP står for Electric Sound Products. De produserer elektriske gitarer og bassgitarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1975 startet Hisatake Shibuya selskapet Electric Sound Products i Tokyo, Japan. Forretningsideen var produksjon av høykvalitetskomponenter til gitarer og bassgitarer, samt skreddersydde gitarmodeller for det japanske markedet. Gitarene var imidlertid så lik sine forbilder at det i 1978 førte til et søksmål fra Norlin, moderselskapet til gitarprodusenten Gibson. Saken endte i forlik.

I 1984 begynte ESP å markedsføre sine gitarkomponenter på det amerikanske markedet. I den forbindelse ble det også etablert et samarbeid med gitarprodusenten Kramer, som på denne tiden opplevde stor etterspørsel i kjølvannet av anerkjennelsen fra Eddie Van Halen and Richie Sambora. ESPs første serieproduserte gitarer markedsført under eget navn i USA, var 400-serien som kom på markedet i 1986.

Mellom 1984 og 1985 laget imidlertid ESP instrumenter på bestilling for flere kjente artister. Blant disse artistene var Page Hamilton fra Helmet, Vernon Reid fra Living Colour, Bruce Kulick fra KISS og Ron Wood fra Rolling Stones.

George Lynch fra Dokken oppdaget ESP mens bandet var på en turné i Tokyo. Lynch gikk inn i en ESP-butikk for å på reparert gitarhalsen sin. Han fikk prøve noen av ESPs gitarer og ble så imponert at han omgående bestilte et eksemplar av modellen som senere ble kjent som Kamikaze. Raskt etter dette introduserte ESP modellene M1 Standard, MI Custom, Horizon Custom og bassgitaren Surveyor bass på markedet.

I 1987 oppdaget Kirk Hammett fra Metallica ESP. Det resulterte i hans kjente gitar KH-2 som ble lansert som signaturmodell i 1989. På samme tid lanserte George Lynch sin første signatur-modell. ESP la nå også sitt hovedkvarter i downtown New York, 19th Street. I 1989, ble hovedkvarteret flyttet til 48th Street, som lå nærmere de store musikkbutikkene.

Mellom 1990 og 1992 ble ESP en kjent leverandør av så vel signaturmodeller som av standardprodukter. I 1993 flyttet ESP hovedkvarteret sitt igjen, denne gangen til Los Angeles. Der åpnet de kontorer i Sunset Blvd. i Hollywood. For å nå et større marked, ble LTD serien introdusert i 1996. Disse instrumentene ble produsert i Øst-Asia og gjorde det mulig å levere høykvalitetsprodukter til lavere pris. LTD økte ESPs popularitet ytterligere og instrumentene fant veien til mange fremadstormende band som Slayer, Megadeth, The Deftones og Anthrax.

På midten av 1990-tallet inngikk ESP et samarbeid med pickup-produsenten Seymour Duncan, og fram til 2004 produserte de instrumenter i Fender-stil under Duncans navn for det japanske markedet.

I 2002 ble ESP ranket som musikkindustriens raskest voksende selskaper. De introduserte den kjente Xtone serien, begynnelsen på Semi-hollow Paramount-serien. I 2005 feiret ESP sin 30-årsdag og utgav James Hetfields Truckster i den lange rekken av signaturmodeller. Året etter viste de stolt frem 22 av sine nye siganturmodeller og standard-modeller på winder NAMM 2006. Standardserien inneholdt flere kjente modeller som ESP LTD EC-500 og ESP LTS B-500. Siganturmodellene inneholdt blant signaturmodellene til Dave Mustaine, George Lynch, Stephen Carpenter, Michael Wilton og Page Hamilton.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Serier[rediger | rediger kilde]

Bass serier[rediger | rediger kilde]

Noen kjente utøvere som spiller ESP[rediger | rediger kilde]

Et stort antall mer eller mindre kjente musikere spiller på ESP-gitarer – de fleste i sjangeren rock og metal. Noen av dem er listet opp her:

Noen kjente signaturmodell-serier[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]