ESP Guitars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ESP Logo.svg

ESP Guitars er en USA-basert, japanskeid gitarprodusent. ESP står for Electric Sound Products. ESP Guitars har idag sitt hovedsete i det nordlige Hollywood i California, USA. De produserer elektriske gitarer og bassgitarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1975 startet Hisatake Shibuya en butikk i Tokyo,Japan, som het Electric Sound Products, eller ESP. Den butikken solgte ekstradeler til gitarer. Året etter fikk ESP et omdømme som en selger av høy-kvalitets deler. På denne tiden, startet ESP også å produsere gitarer for det japanske markedet.

ESPs Ekstradeler ble først introdusert på det amerikanske markedet i 1983. ESP begynte å lage instrumenter for lokale artister mellom 1984 og 1985. Blant disse artistene var Page Hamilton av Helmet, Vernon Reid fra Living Colour, Bruce Kulick fra KISS og Ron Wood fra Rolling Stones. På den tiden introduserte ESP også sin 400-serie som selskapet første beregnet på USA.

I 1986 oppdaget George Lynch ESP mens han var på en turné i Tokyo. Lynch gikk inn i en ESP-butikk for å på reparert gitarhalsen sin, og han fant ut at ESP også bygde gitarer etter spesielle ønsker. Som et resultat av dette, ble han kjente gitar Kamikaze. Raskt etter dette introduserte ESP modellene M1 Standard, MI Custom, Horizon Custom og bassgitaren Surveyor bass på markedet.

I 1987 oppdaget Kirk Hammett fra Metallica ESP og han laget hans kjente gitar KH-2 som ble lansert som signaturmodell i 1989. På samme tid lanserte George Lynch sin første signatur-modell. ESP la nå også sitt hovedkvarter i downtown New York, 19th Street. I 1989, ble hovedkvarteret flyttet til 48th Street, som lå nærmere de store musikkbutikkene.

Mellom 1990 og 1992 ble ESP en kjent leverandør av så vel signaturmodeller som av standardprodukter. I 1993 flyttet ESP hovedsetet sitt igjen, denne gangen til Los Angeles. Der åpnet de kontorer i Sunset Blvd. i Hollywood. Tre år senere, ble LTD opprettet for å produsere høykvalitetsprodukter på en mer økonomisk måte. LTDs popularitet økte og ble mye nevnt av mange artister i årene som kom og deres forløp.

I 2002 ble ESP ranket som musikkindustriens raskest voksende selskaper. De introduserte den kjente xtoen line, begynnelsen på Semi-hollow Paramount-serien. I 2005 feiret ESP sin 30-årsdag og utgav James Hetfields Truckster i den lange rekken av signaturmodeller. Året etter viste de stolt frem 22 av sine nye siganturmodeller og standard-modeller på winder NAMM 2006. Standardserien inneholdt flere kjente modeller som ESP LTD EC-500 og ESP LTS B-500. Siganturmodellene inneholdt blant signaturmodellene til Dave Mustaine, George Lynch, Stephen Carpenter, Michael Wilton og Page Hamilton.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Serier[rediger | rediger kilde]

Bass serier[rediger | rediger kilde]

Noen kjente utøvere som spiller ESP[rediger | rediger kilde]

Et stort antall mer eller mindre kjente musikere spiller på ESP-gitarer – de fleste i sjangeren rock og metal. Noen av dem er listet opp her:

Noen kjente signaturmodell-serier[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]