Vivian Campbell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vivian Campbell
Vivian Patrick Campbell
Campbell med Def Leppard
FødtVivian Patrick Campbell
25. aug. 1962[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Belfast, Nord-Irland
BeskjeftigelseGitarist, fotballspiller, studiomusiker, låtskriver Rediger på Wikidata
Utdannet vedRathmore Grammar School
NasjonalitetStorbritannia
Medlem av
7 oppføringer
Def Leppard
Thin Lizzy
Dio
Whitesnake
Riverdogs
Shadow King
Sweet Savage
Musikalsk karriere
SjangerHardrock
blues-rock
heavy metal
InstrumentGitar
Aktive år1977–i dag
Nettstedhttp://www.viviancampbell.com/
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Def Leppard
Tidligere band
Dio
Whitesnake
Sweet Savage

Vivian Patrick Campbell (født 25. august 1962 i Belfast, County Antrim, Nord-Irland) er en irsk gitarist, først og fremst kjent som en del av originalbesetningen av Dio. Etter å ha forlatt Dio var han for en kortere periode med i Whitesnake (19871988) før han ble med i Def Leppard i 1992.

Røft gitarspill[rediger | rediger kilde]

Campbell begynte å spille gitar som tolvåring, og hans største inspirasjonskilder var hans landsmenn Rory Gallagher, Gary Moore og Thin Lizzy. Vivian adopterte Gallagher og Moores aggressive måte å traktere gitaren på, noe som var naturlig med tanke på samme «røffe» oppvekst som sine helter i Nord-Irland. Som 16 åring i 1978 ble han utvist fra Rathmore Grammar School og var samtidig aktuell med sitt første band Sweet Savage som oppnådde stor suksess i hjembyen Belfast. Metallica spilte inn en versjon av Savage-låta «Killing Time» på albumet Garage Inc..

Dio[rediger | rediger kilde]

Ronnie James Dio hadde forlatt Black Sabbath tidlig i 1983 og tatt med seg Sabbath-trommeslager Vinny Appice for å starte sitt eget band. Tidligere Rainbow-bassist Jimmy Bain oppdaget den unge Campbell og rekrutterte ham til Dio samtidig som Bain insisterte på at han selv skulle være bandets bassist. Ronnie James Dio var kresen på gitarister og kunne velge fra øverste hylle da han som tidligere medlem av Rainbow og Black Sabbath hadde jobbet med legender som Ritchie Blackmore og Tony Iommi. Campbell hadde den røffheten som Dio var på jakt etter og ble valgt til fordel for storheter som Jake E. Lee og John Sykes. Dette er et stort kompliment til Campbell, som på denne tiden bare var 20 år. Hans kan sees på DVD-en We Rock, en «best of» av to Dio-konserter fra Utrecht (1983) og Philadelphia (1984). Konsertene var opprinnelig utgitt på VHS i sin helhet som Dio: Live In Concert og Dio: A Special from the Spectrum.

Hear 'n Aid[rediger | rediger kilde]

Vivian Campbell var en av hoved-initiativtakerne til prosjektet Hear 'n Aid Heavy Rock for Afrika, som i 1985 ga ut singelen Stars. Vivian fikk ideen da ingen av hard rockens artister ble invitert til USA for Africa samme år.

Vivian Campbell

Aktiv[rediger | rediger kilde]

Campbell er aktiv som medlem av Def Leppard, men ga i 2005 ut sitt første soloalbum Two Sides Of If. Her går han tilbake til sine blues-røtter og har med gjesteartister som Ike Turner og Billy Gibbons. I mai 2010 ble det rapportert at Campbell ville bli med Scott Gorham og andre musikere for å «gjenopplive» Thin Lizzy.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Solo

  • 2005 Two Sides Of If

Med Sweet Savage

  • 1981 «Take No Prisoners»/«Killing Time» (singel)

Med Dio

Med Lou Gramm

  • 1989 Long Hard Look

Med Riverdogs

  • 1990 Riverdogs

Med Shadow King

  • 1991 Shadow King

Med Def Leppard

Med Clock

  • 1998 Through Time

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 583571, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]